CDA Lansingerland: "Wij zijn geschrokken van diftarbrief"
HartvanLansingerland, 4 oktober 2022, pagina 7.
Lansingerland - CDA Lansingerland is naar eigen zeggen geschrokken van de brief die de gemeente heeft rondgestuurd over de introductie van Diftar par 1 januari volgend jaar. In plaats van inwoners te helpen met het goed scheiden van afval hebben ze nu geen idee waar ze precies aan toe zijn.
"Deze brief roept meer vragen op dan deze beantwoordt", aldus raadslid Job Halkes. "Zo staat er niets in over tarieven, terwijl wij als raad gewoon een voorstel hebben liggen van het college om akkoord te gaan met 1,71 euro per zak tot 6,83 euro per grote container om te legen. Daartegenover staat dan een iets lager vast tarief, maar gezinnen die nu eens in de twee weken hun container met restafval buiten zetten gaan er tientjes op achteruit. Maar ook een gezin op een appartement dat meer dan één vuilniszak per week wegbrengt aan restafval betaalt meer."
Als het aan het CDA Lansingerland ligt gaan de variabele tarieven het komende jaar naar nul en komt er alleen een vast tarief. “Dat geeft de inwoners de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Bovendien is de wereld behoorlijk veranderd sinds de gemeenteraad ruim anderhalf jaar geleden instemde met Diftar. Toen was de coronacrisis nog klein, de inflatie nog laag en de energie betaalbaar. Op meer onzekere rekeningen zitten onze inwoners niet te wachten. Bovendien zijn er steeds meer deskundigen die hun vraagtekens zetten bij het Diftar-systeem. Wij denken dat een goede voorlichtingscampagne de gemeente kan helpen de doelstelling van 100 kilo restafval per jaar in 2025 te halen. In bijvoorbeeld Hillegom is op die manier de invoering van Diftar geschrapt en is er nu sprake van een vorm van omgekeerd inzamelen en zijn de afvalstromen schoner. Dit college blijft erbij dat Lansingerland een zware pijnstiller nodig heeft, terwijl een paracetamolletje wellicht net zo effectief is."
Het CDA Lansingerland deelt de zorgen van vele inwoners die zich hebben gemeld. "Mensen die nu zwerfafval opruimen en weggooien zeggen daarmee te zullen stoppen", aldus Halkes. "Anderen maken zich zorgen over de komende zomer, wanneer hun afvalbak weken buiten moet staan. Zeker een bak met luiers of kattengrind zorgt voor onhygiënische toestanden. Wat ons betreft moet het inwoners makkelijker en leuker worden gemaakt om afval te scheiden, niet ingewikkelder en bureaucratischer. Bovendien is het een oneerlijk systeem, want grote gezinnen worden hard geraakt. Denken dat een prijsprikkel werkt, is wel een hele ouderwetse manier van economische redeneren."
Het CDA Lansingerland wil een goede, eerlijke campagne over hoe we samen goed kunnen scheiden. "Sluit aan bij de intrinsieke motivatie van mensen om afval te scheiden. Als dat in Hillegom lukt, lukt dat hier ook." Bovendien hebben sommige wijken en appartementen, zoals Parkwijk Meerpolder in Berkel en Rodenrijs, nog niet eens een pasje en/of een kliko. "Wij voorspellen een letterlijke en figuurlijke puinhoop als het college deze plannen doorzet.”
Krant HartvanLansingerland: