01 oktober 2024

De Groene Tour

Na het politieke zomerreces werd er begin september een Groene Tour fietstocht gehouden voor (duo-) raadsleden langs actuele vraagstukken in de groene gebieden van Lansingerland.

Het idee voor deze tour kwam bij de CDA-fractie vandaan. Niet verwonderlijk want één van de speerpunten van het CDA-Lansingeland is: Een groene schil om Lansingerland: daar gaan we samen voor! Vervolgens zijn Charles van Harn, raadslid en Arnold Oosterlaan duo-raadslid samen met de Griffie aan tafel gegaan om de plannen verder uit te werken.

De start van de fietstocht was bij het gemeentehuis van Lansingerland. Daar hadden zich zo’n 30 deelnemers verzameld. De eerst stop van de 16 kilometer was bij het uitkijkpunt van A16. Daar werd door de specialist leefomgeving van de gemeente uitgelegd hoe belangrijkrijk het is om het Triangelpark ten zuiden van de N209 te ontwikkelen tot een belangrijke ecologische verbinding met Park de Polder (Wilderszijde) en de Vlinderstrik. Ook Natuurmonumenten met het project “Rotterdam de boer op” is hier bij betrokken.

Vervolgens gingen we naar Plan Buyten. Dat is de eerst gerealiseerde woonwijk met 144 woningen van het plan Wilderszijde. In de woonwijk Wilderszijde (ca. 2700 woningen) worden veel ecologische maatregelen getroffen zoals; groene daken en gevels, opvang van regenwater, en nestplaatsen voor vleermuizen en vogels.

Via de Landscheiding, die parallel aan het Annie M.G. Schmidtpark loopt, en de Anthuriumweg arriveerden we bij de Merenweg in Bleiswijk. Dit is één van de groenblauwe ribben die mens en dier verbindt met het Landschapspark De Rotte. Mooi om te zien dat er langs de Merenweg nog heel veel essen bomen staan die oorspronkelijk gekapt zouden worden. Maar dankzij de inzet van de CDA-fractie en bewoners zijn deze behouden gebleven.

Vervolgens werden we enthousiast ontvangen door de twee directeuren van VMBO Melanchton Business School en MBO Oostland. Zij vertelden over de vele opleidingsmogelijkheden die deze scholen bieden. Studenten verzorgenden terplekke een rondleiding in de Levende Tuin. Wat voor vele raadsleden nieuw was dat er een hond aanwezig is op school die gezelschap biedt voor scholieren die daar behoefte aan hebben.

De fietstocht ging verder naar Gemaal De Kooi van het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard. Daar kregen we van de watersysteembeheerder een uitgebreide uitleg over de functie en het belang van het gemaal en de diverse waterniveaus waar mee hij te dealen heeft. 

De laatste stop was bij de Wiebertjes een bijzonder natuurgebied en broedplaats voor vogels dat (naast veel andere locaties) onderhouden wordt door de vele vrijwilligers van Natuur-en Vogelwacht Rotta. Rotta is een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente bij de inrichting van natuurgebieden in en rond Lansingerland.

Ter afsluiting hield de vertegenwoordiger van ”Natuurmonumenten & Rotterdam de boer op” een warm pleidooi over Agroforestry. Hiermee wordt landbouw gecombineerd met bosbouw en recreatie. Er is een plan om dit toe te passen in het Hoekse Park West.

Deze fietstocht heeft laten zien hoe belangrijk het is dat er een gezonde balans ontstaat tussen wonen, werken en recreëren voor de inwoners van Lansingerland.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.