19 februari 2022

Geen haat in de raad

Met het Manifest ‘Geen haat in de raad’ vragen 120 CDA-lijsttrekkers bij de gemeenteraadsverkiezingen aandacht en inzet voor deze problematiek en roept alle partijen op de intentieverklaring te ondertekenen. Harmen Krul, lijsttrekker CDA Den Helder en initiatiefnemer wil het manifest zo breed mogelijk onder de aandacht brengen en een positief geluid vanuit de lokale gemeenteraden laten horen. ‘Om de polarisatie in de samenleving tegen te gaan, moet de politiek het goede voorbeeld geven. We moeten de (lokale) democratie koesteren. Zij is het fundament van de samenleving’ , aldus Harmen Krul.

Verharding en versnippering

Wie de laatste weken het debat in politiek Den Haag heeft gevolgd zag dat scheldpartijen, bedreigingen en verdachtmakingen aan de orde van de dag zijn. Elk debat lijkt verder te ontsporen. Bij de afgelopen Algemene Beschouwingen beklaagden velen zich over de harde woorden en sterke uitdrukkingen die werden gebruikt. Ook verschillende Kamerleden vonden het grove taalgebruik een doorn in het oog. Overigens leert de geschiedenis dat sinds de oprichting van de Tweede Kamer in 1814 het woordgebruik een punt van discussie is. In 1934 besloot men daarom om de Kamervoorzitter de juridische bevoegdheid te geven om bepaald taalgebruik te kunnen schrappen uit de Handelingen; het schriftelijk verslag van de Tweede Kamer. Daarmee was er een zogeheten ‘lijk’ gecreëerd: een ontoelaatbaar geoordeelde uitspraak die, op last van de Kamervoorzitter, niet in de Handelingen werd opgenomen. Deze vorm van censuur die de Kamervoorzitter kon toepassen, kwam in de jaren negentig steeds meer onder druk te staan. De kritiek baseerde zich vooral op de mate waarin de voorzitter in naam van de Kamer een te groot tegenwicht bood tegen bepaalde uitlatingen. En dat was de taak van Kamerleden, niet van de voorzitter. Om deze reden werd in 2001 besloten de Kamervoorzitter niet meer de bevoegdheid te geven om woorden te schrappen uit de Handelingen.

Bedreigingen

Ook in de gemeentepolitiek zien we een verharding en versnippering die grote zorgen baart. Maar liefst 15% van de raadsleden heeft te maken met bedreigingen. Het is niet alleen een probleem van de politiek. De verharding en verhuftering van de samenleving is iets wat ambtenaren, boa’s, politieagenten, GGD-medewerkers, journalisten en vele anderen vrijwel dagelijks ervaren. Zowel op straat als online. Spektakelpolitiek bij campagnes leiden tot nog meer polarisatie. Het maakt de problemen in ons land niet kleiner en het vinden van draagvlak voor broodnodige veranderingen steeds moeilijker. En ondertussen verliest de kiezer steeds meer het vertrouwen in de politiek. Eind vorig jaar gaf zestig procent van de kiezers aan geen vertrouwen meer te hebben in de politiek en de overheid. Vijftien procent is al helemaal afgehaakt. Zij hebben het gevoel dat de politiek er niet meer voor hen is. De onlangs verschenen Atlas van Afgehaakt Nederland brengt de mensen achter de cijfers in beeld. Meerdere groepen haakten al af, nu dreigen ook de ouderen en middengroepen het vertrouwen kwijt raken. Ook zij hebben steeds vaker het gevoel er alleen voor te staan en oude, vertrouwde zekerheden te verliezen. 

Rijk maatschappelijk leven

Lichtpuntjes zijn die gemeenten waar het vertrouwen opvallend stabiel blijft.  Het zijn steden en dorpen met een rijk maatschappelijk leven, waardoor mensen meer op elkaar betrokken zijn en zich actief inzetten voor de gemeenschap waar ze leven, wonen en werken. Dit is de coöperatieve samenleving, die het CDA voor ogen staat: minder ik, meer wij. Minder schreeuwen, meer samenwerken. Een samenleving waar we omzien naar elkaar als goede buur, vrijwilliger of mantelzorger. Waar solidariteit en saamhorigheid geen ouderwetse waarden zijn, maar het geheim van een sterke samenleving. 

Constructief campagne voeren

In maart gaat Nederland weer naar de stembus. CDA-lijsttrekkers in heel Nederland willen een dam opwerpen tegen scheldpartijen, bedreigingen en verdachtmakingen in de gemeenteraden. Het CDA roept alle andere partijen op om ook constructief campagne te voeren en zich aan te sluiten bij het Manifest. In de nieuwe gemeenteraden gaan de 120 CDA-lijsttrekkers meteen het gesprek aan om samen met alle partijen van goede wil de Haagse toestanden te weren uit hun gemeenteraden. Ook willen zij met deze partijen kijken wat zij samen kunnen doen om de verruwing en verharding in de samenleving te verminderen, zodat de maatschappelijke tolerantie weer zal toenemen.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.