16 augustus 2024

Henri Bontenbal zorgt na een jaar voor een positieve flow

Een jaar geleden begon Henri Bontenbal als lijsttrekker van het CDA. De partij had een roerige en moeilijke tijd achter de rug; een tijd waarin ze kiezers en leden hadden verloren, maar vooral ook hunzelf waren kwijtgeraakt. Het bestuur nam een moedig besluit en koos voor een nieuwe koers met een nieuwe generatie beelddragers. 

Niets dan lof

Over Bontenbal inmiddels niets dan lof, is ook elders in de partij de tendens. Als denker heeft de CDA-leider zichzelf inmiddels goed neergezet. Maar hij heeft zich nog niet hoeven te bewijzen als bestuurder. Of hij dat kan, is afwachten - maar er zijn geen aanwijzingen die negatieve verwachtingen scheppen. De partij verloor aanhang in de gemeenschappen waar zij ijzersterk was. NSC en BBB kwamen op, ook daar verloor het CDA stemmers. Het christendemocratische verhaal was verwaterd, hoorde je de christendemocraten zeggen. En oud-partijleider Wopke Hoekstra kreeg de boel niet bij elkaar. En dan was daar nog de coalitiedeelname, die de christendemocraten weinig goeds bracht. Het was een ongelukkig huwelijk tussen VVD, D66, CDA en de ChristenUnie. Veel CDA’ers vinden het niet ongunstig dat de partij nu in de oppositie zit. Het is voor Bontenbal prettig dat hij in deze context kan groeien en ervaring op kan doen.  

Unieke kans

Henri Bontenbal: ‘Het is het meest intensieve wat ik ooit in mijn leven heb gedaan. Het is heel hard werken, heel stressvol, maar het is ook het allermooiste. Politieke partijen zitten in onrustig vaarwater. Het CDA staat er slecht voor, maar juist dat maakt het óók mooi, want het is een unieke kans om het CDA weer terug te brengen’. 

Bontenbal zorgt na een jaar voor een positieve flow. ‘Met oude wijn in nieuwe zakken was er niets veranderd’, zegt CDA-kenner Marc Janssens. Ook hij ziet dat Bontenbal zijn werk leuk vindt. En hij ziet de nieuwe potentie van de partij. Marc Janssens: ‘Toen Bontenbal voor het eerst in het CDA-blad Christen Democratische Verkenningen schreef in 2012, was hij nog niet politiek actief. Bontenbal kwam niet bovendrijven als goed bestuurder of door zijn vlotte manier van spreken, maar omdat hij christendemocratisch denkt en die ideologie dieper wil doordenken.’ 

Hervonden eenheid

Het CDA scoorde bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen historisch laag. Op de avond van de verkiezingsuitslag hoopten de christendemocraten nog op zeven, acht zetels - het werden er vijf. Luid en enthousiast applaudisseerden CDA’ers desondanks voor hun leider, die er aangedaan, teleurgesteld en verdrietig bij stond. De partij verloor aanhang in de gemeenschappen waar zij ijzersterk was. NSC en BBB kwamen op, ook daar verloor het CDA stemmers. Nu, een jaar later, kunnen we terugkijken op een bijzonder jaar, waarin er veel is gebeurd. We leden een fors verlies bij de Tweede Kamerverkiezingen, maar begonnen onszelf weer terug te vinden. Het verlies deed veel pijn, maar Tegelijkertijd heeft het ons ook veel goeds gebracht. Marc Janssens: ‘De grootste winst van het afgelopen jaar is de hervonden eenheid in de partij. We durven weer te vertellen waarvoor we staan. We durven weer trots te zijn op al die plekken waar het CDA een politiek voor en door gewone mensen laat zien. Die eenheid is nodig omdat we daarmee samen op al die plekken waar we actief zijn met zelfvertrouwen en zelfbewustheid kunnen werken aan een verantwoordelijke samenleving. De goede sfeer is terug en dat merk ik bijvoorbeeld als we elkaar ontmoeten op ons partijcongres of tijdens mijn tour langs alle provincies. Wat steeds weer bijzonder is om te ervaren, is de steun vanuit de partij en de energie om samen aan de slag te gaan. In onze lokale en provinciale afdelingen staan steeds weer mensen klaar om zich in te zetten, als raads- of Statenlid, als campagneleider of als vrijwilliger. Het CDA is uiteindelijk en vooral een vereniging van leden die op allerlei plekken, midden in de samenleving, samen onze christendemocratische idealen wil uitdragen en wil omzetten in een hoopvolle politiek voor de toekomst van Nederland.

Nederland.  

Hecht team

Henri Bontenbal vindt de CDA-Tweede Kamerfractie een hecht team. Hij zegt daarover: ‘We hebben moeten leren om echt anders te werken, want een omvang van vijf zetels dwingt ons om te kiezen waar wij voor de toekomst van Nederland het verschil kunnen maken. Nu het nieuwe kabinet van start is gegaan, kunnen wij vanuit de oppositie ook echt aan de slag. Wij voeren oppositie voor een meer verantwoordelijke samenleving, waar gemeenschappen en het bedrijfsleven weer de ruimte krijgen die nodig is voor vrijwilligers, verenigingen, ondernemers, boeren en tuinders om samen te kunnen werken. De samenwerking in de partij is weer zoals het hoort: we delen dezelfde idealen, we werken aan hetzelfde doel, we gunnen elkaar de ruimte die ieder nodig heeft. We staan voor elkaar in en voor elkaar klaar. Dat is prachtig om te zien’. 

Vertrouwen

Na dit eerste jaar als politiek leider van het CDA wil Bontenbal vooral zeggen: ‘Dank allemaal voor jullie steun en aanmoediging, voor jullie tomeloze inzet en trouw aan onze partij. Dank aan mijn collega’s in de fractie voor hun support, goede discussies en hun harde werken. Dank aan de Eerste Kamerfractie onder leiding van Theo Bovens, onze bewindspersonen die zich tot de laatste dag hebben ingezet voor een fatsoenlijker Nederland, het Partijbureau, WI en onze provinciale en lokale fracties en -besturen en natuurlijk alle vrijwilligers.  Het afgelopen jaar heeft me meer dan ooit duidelijk gemaakt: succes behaal je samen en vier je ook samen. De hoopvolle uitslag bij de Europese Verkiezingen met Tom Berendsen als lijsttrekker hebben dat laten zien. 
Het afgelopen jaar geeft ons vertrouwen om met de nieuwe koers door te gaan. Ik geloof dat we met elkaar de weg terug hebben gevonden. De komende jaren zullen ons voor flinke uitdagingen gaan plaatsen. Het is onrustig in de politiek, de democratie staat onder druk, de constructieve partijen zitten in de verdrukking en het populisme groeit. 
Tegelijkertijd is dit precies onze opdracht: om voorbij het geschreeuw, de loze beloftes en het individualisme te gaan en te laten zien aan de samenleving dat christendemocratische politiek een hoopvol verhaal heeft. Dat wij mensen in hun zorgen serieus nemen en concrete plannen presenteren die de samenleving sterker maken. De samenleving heeft meer dan ooit behoefte aan ons hoopvolle christendemocratische verhaal. Het is onze taak om dat verhaal samen uit te dragen en waar te maken. Met goede moed zijn we aan de slag voor een fatsoenlijk Nederland’. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.