30 juni 2024

Herplant van bomen aan de Zuidersingel te Berkel en Rodenrijs

Situatie Zuidersingel-west:  In oktober 2021 heeft de gemeente zichzelf een kapvergunning verleend voor het kappen van 31 bomen aan de Zuidersingel. In die vergunning stond herplant plicht binnen hetzelfde perceel, omdat de bomen “waardevol en beeldbepalend zijn voor de groene uitstraling van de singel.”

Vervolgens zijn de bomen gekapt. De bewoners hebben geen bezwaar gemaakt omdat de herplant van bomen als voorwaarde in de kapvergunning was opgenomen. In opdracht van de gemeente zijn voorafgaande onderzoeken uitgevoerd door deskundige adviesbureaus. Daarbij is vastgesteld dat er minimaal 50 bomen terug geplant kunnen worden.

Drie jaar later krijgen inwoners te verstaan dat de bomen toch niet terugkomen “omdat de nutsbedrijven aangeven dat er door de aanwezige ondergrondse infrastructuur een zeer beperkte ruimte is en aan alle geplande boomlocaties problemen kleven.”

Inwoners zijn hierover zeer teleurgesteld.

Tijdens een rondvraag van de CDA-fractie in de Commissie Ruimte heeft de wethouder aangegeven dat het vorige college was vergeten om bij de verlening van de vergunning van tevoren te overleggen met de nutsbedrijven.

De wethouder vond de gang van zaken teleurstellend, maar stelde dat omlegging van leidingen in het meest positieve en eenvoudige scenario waarschijnlijk €145.000 zou kosten en dat dit niet (meer) binnen het budget past.

Naar aanleiding van de reactie vanuit het college heeft de CDA-fractie het initiatief genomen om een bespreekpunt in te dienen met een aantal vragen.

De twee belangrijkste vragen waren:

  1. Bent u het met ons eens dat eigenlijk het streven nog steeds moet zijn dat de bomen ter plaatse worden geplant, zodat de Zuidersingel weer een lommerrijke laan wordt?
  2. Bent u bereid om zo nodig in dit geval een incidentele kostenoverschrijding met misschien wel €145.000 van de betreffende begrotingspost te accepteren? Of heeft u een andere oplossing daarvoor?

1e termijn:

De CDA-fractie bij monde van Charles van Harn deed de aftrap. Hij gaf aan dat er rechtgedaan moeten worden. Het college moet de belofte aan zichzelf en aan de bewoners waar maken. De gemaakte fout moet hersteld worden! Hoe kan het toch dat ondanks alle onderzoeken en adviezen door externe bureaus er tijdens de reconstructie van de Zuidersingel-west geen overleg is geweest met de nutsbedrijven?

Ook de D66 fractie is van mening dat het college betrouwbaar moet zijn en dat er een serieuze poging gedaan moet worden om te komen tot herplant. Zij vraagt dan ook aan het college naar de herstelkosten.

 L3B spreekt van een kale weg en zegt dat niets doen geen optie is. Ook zij wil inzage in de kosten.

De VVD uit het standpunt: afspraak is afspraak! Maar wil wel graag eerst het kostenplaatje kennen.

Groen-Links stelt geen bovengrens aan de herstelkosten. De beloofde bomen moeten geplant worden.

Ook de PVDA geeft duidelijk aan dat de gemeente hier een fout heeft gemaakt die hersteld moet worden.

Wethouder Cnossen die de woordvoering deed voor wethouder Muis erkende de gemaakte fout. Zij sprak voorts over oplossingsgericht denken.

 In haar beantwoording rolden de miljoenen over tafel t.a.v. mogelijke herstel kosten. En ook een herstelplan zou volgens haar wel eens 10 jaar kunnen duren want de nutsbedrijven hebben geen tijd zo gaf zij aan.

Tijdens de 2e termijn werd door de diverse fracties aan het college gevraagd wat er dan wel mogelijk is? Is er een korte termijn oplossing? Kunt u met de raad de te verwachte kosten en planning delen. Sommige fracties stelden zichzelf n.a.v. de beantwoording van de wethouder nu wel de vraag hoe ver willen we gaan t.a.v. te maken kosten voor deze herplant..

De wethouder gaf aan dat de gemaakte fout, volgens haar adviseurs, technisch niet meer hersteld kan worden!

Daar sta je dan als bewoners met lege handen en een kale Zuidersingel-west!

Zij moeten zich nu gaan beraden. Eerst aan tafel met de gemeente?  Of direct kiezen voor een juridisch traject wat hier zeker voor de hand ligt.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.