03 september 2017

Huize Petrus blijft

Op initiatief van het CDA heeft op 23 augustus een informatieavond plaatsgevonden over Huize Petrus en de intramurale zorg  in Lansingerland.

Dit naar aanleiding van de geruchtenstroom over een gehele dan wel gedeeltelijke sluiting van Huize Petrus, waar het CDA zich grote zorgen over baart.

Tijdens de informatieavond is door Laurens Zorg, zorgkantoor DSW en de gemeente Lansingerland toelichting gegeven aan de raadsleden en vele toehoorders over:

  • hoe is de langdurige zorg georganiseerd
  • wie is voor wat verantwoordelijk- gemeente, zorgverzekeraar, zorgaanbieder
  • hoe is de financiering geregeld
  • hoe is de ontwikkeling van de vergrijzing de komende jaren

Aan het einde van de informatievond presenteerden Laurens, DSW en de gemeente een reddingsplan voor Huize st Petrus. Alle partijen zullen alles op alles zetten om Huize st. Petrus open te houden, wat het volgende inhoudt:

  • Het zelfstandig en "beschermd" wonen voor ouderen met zorg in huize Petrus;
  • Het Zorgkantoor contracteert extra 40 langdurige zorgplaatsen, dit is expliciet toegezegd na een vraag van CDA raadslid Nelleke Bouman;
  • De gemeente financiert vanuit WMO oa welzijn, maaltijden, huishoudelijke ondersteuning en dagbesteding
  • Zorg (zoals wijkverpleging) wordt gefinancierd door zorgverzekeraar
  • Laurens levert totaal aanbod van wonen, zorg en services

Binnen 1 maand is er een business plan; dit houdt onder andere in dat geïnventariseerd wordt wie vanuit Petrus naar de nieuwe locatie de Oranjehoeck in Bergschenhoek gaat of wil verhuizen.

Ten aanzien van dit reddingsplan en de consequenties hiervan, hebben wij aangedrongen om zo spoedig mogelijk te communiceren naar een ieder die dit aangaat. Met name bewoners en hun familie, medewerkers en leden van de cliëntenraad van huize Petrus, en de huisartsen

Wij beseffen dat niet een ieder gelukkig is met deze oplossing en dat er nog steeds oude mensen zullen moeten verhuizen, maar de zorg voor onze inwoners is gewaarborgd en behoudt van de zorgstructuur in Huize st. Petrus en de omliggende aanleunwoningen is gewaarborgd.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.