Jeugdzorg moet geen kind van de rekening zijn
Kinderen en hun ouders hebben recht op goede en passende zorg, dat was en is al jaren de overtuiging van het CDA Lansingerland. De ChristenUnie, partij van verantwoordelijk wethouder Ankie van Tatenhove, vroeg afgelopen donderdagavond aandacht voor de knelpunten in de jeugdzorg, een initiatief waar het CDA blij mee is. Het CDA gaf niet voor niets een stemverklaring af tijdens de laatste raadsvergadering over de regiovisie jeugdzorg, om nadrukkelijk nogmaals aandacht te vragen voor het monitoren van de steeds hoger oplopende tekorten, maar ook voor het belang van het sturen op het aanbod van jeugdzorgaanbieders. Het CDA herkent -en agendeert- immers al tijden de grote problemen in de jeugdzorg en vond daarvoor in de raad en bij de wethouder tot op heden weinig gehoor. Dit lijkt nu te veranderen.
Het is nog altijd betrekkelijk eenvoudig een zorgaanbieder te worden met een aantrekkelijk businessmodel; de zorgplicht van gemeenten voorziet in haast gedwongen afname. In een brede discussie in de commissie samenleving bracht duoraadslid Frank Buijs namens het CDA Lansingerland diverse verbetervoorstellen naar voren. Buijs: “De controle op de aanbieders en op de kwaliteit van het aanbod laat wat het CDA betreft nog steeds te wensen over. Volgens het CDA Lansingerland moeten de inkoop en de bekostiging van de jeugdhulp geëvalueerd worden, moeten er strengere kwaliteitseisen aan zorg en aanbieders gesteld worden door de gemeente en de regio. Dit alles om te voorkomen dat aanbieders ook diagnoses stellen waar dat niet strikt noodzakelijk is en dat frauderende en/of slecht presterende zorgaanbieders in onze regio blijven binnenkomen.”
Zou extra controle het enige antwoord zijn? Buijs: “De druk is hoog, er zijn te weinig medewerkers, teveel hulpbehoevenden en te weinig middelen. De gemeente kan beter in gezamenlijkheid met andere gemeenten en gekwalificeerde aanbieders, waar dat nodig is, wachtlijsten wegwerken in ruil voor hogere Wmo-tarieven en langduriger contracten. Haal een stofkam door de vele aanbieders in onze regio, door ons voortaan uitsluitend langjariger in te laten met aanbieders van zinnige zorg die kwalitatief goed scoren. Zo wordt het ook eenvoudiger rust te creëren en strategischer te opereren als gemeente en regio.”
Er is nu toch al extra geld toegezegd door het kabinet? Buijs: “Extra middelen zijn natuurlijk fijn als het er echt van komt, maar tegelijk geldt dat meer geld niet altijd de oplossing is. De gemeente heeft een zorgplicht, het aanbod dient ook zo effectief en efficiënt mogelijk te zijn. De toegezegde honderden miljoenen van staatssecretaris Blok blijven echter druppels op een gloeiende plaat. Het tekort is niet alleen veel groter, meer dan 1,5 miljard, gemeenten en de regio zelf moeten bepalen welke zorg waar en hoe geleverd wordt. Want niet elke zorg is zinnig en niet elke gemeente of regio hoeft per se zelf in al het aanbod te voorzien.”
Wat gaat het college nu doen met de uitkomsten van deze ‘brainstorm’ in de commissie samenleving? Buijs: “Dat valt nog te bezien. De wethouder wees donderdag terecht op de grote wachtlijsten, zelfs in de specialistische jeugdzorg en dat er echt iets moet gebeuren. Het CDA begrijpt dat er vooral bij complexe jeugdzorgtrajecten vaak sprake is van maatwerk. Het CDA wil van de wethouder weten wat zij van plan is te doen met deze en de andere geadviseerde verbeteringen. Dat bleef afgelopen donderdag helaas weer onduidelijk.”
Wat is de positie van het CDA? Buijs: “Zoals gezegd, het CDA Lansingerland probeert deze commissie en de raad al geruime tijd te doordringen van het belang van sturing op het aanbod van zorg. Dat de gemeente regionaal gezien nog altijd relatief beter scoort dan andere gemeenten in de regio is iets om tevreden mee te zijn. Het aantal aanbieders, welke zorg zij leveren en hoe de kwaliteit hiervan geëvalueerd wordt: door te sturen op het aanbod komt het niet steeds weer in de uitvoeringsfase tot problemen. Onze visie is: lokaal waar het kan, regionaal waar het moet. Het CDA was blij te horen dat de wethouder wel degelijk inzet op kwaliteitscontrole en contractgesprekken. Tegelijk vinden we het als CDA jammer dat ze niet kan uitsluiten dat er ‘zorgcowboys’ zijn die zich bezig houden met niet-zinnige zorg. Dit moet verder worden onderzocht. We zijn blij met de steun voor het pleidooi van het CDA van de afgelopen maanden en jaren, waarvan de ChristenUnie en andere partijen nu laten blijken. Dit biedt uitzicht op verbetering.”