03 juli 2018

Kaderbrief 2019-2022

Kaderbrief 2019-2022,

Dit is een beleidsarme en daardoor ongewone kaderbrief, die door het verloop van de coalitievorming eigenlijk wat ongelukkig in de planning valt. De brief is meer een technische doorrekening met weinig beleidskeuzes voor de Raad. Deze keuzes zijn feitelijk gemaakt in het coalitieakkoord, maar het was gezien de planning begrijpelijkerwijs niet mogelijk om het akkoord doorgerekend mee te nemen in deze kaderbrief.

Er is een positief saldo over alle jaren. Echter: er zijn nog een flink aantal p.m. posten die dit saldo neerwaarts zullen bijstellen. Het gaat hier dan om de normbedragen nieuwbouw scholen, de Deltawet en de Areaalontwikkeling. Daar kunnen we sinds gisteren ook de wijzigingen in de verantwoordelijkheidsverdeling van het voldoen aan de taaltoets bij de inburgering van nieuwkomers aan toevoegen. De gemeente gaat hier een grotere rol in spelen.

Ondanks deze p.m. posten mag aangenomen worden dat er een positief saldo blijft in alle jaarschijven. Dat zal hard nodig zijn bij de uitwerking van het ambitieuze coalitieakkoord Groeien – Versterken – Koesteren. Net zoals de miljoen extra ruimte die gevonden moet worden door scherper te begroten hard nodig zal zijn. De financiële impact van voorgestelde maatregelen uit het coalitieakkoord zijn fors en zullen gemerkt worden door onze inwoners. Denk aan: de OZB – verlaging, de verhoging van de kwaliteit van het groenonderhoud, investeren in veiligheid, bevriezen van de huren van het verenigingsleven, meer inzet ouderenadviseurs, meer tijd voor verzorgers in de thuiszorg, meer consulenten om mensen vanuit de Bijstand aan het werk te krijgen, de verbetering van Bergschenhoek centrum. Zo maar een greep uit de maatregelen die een behoorlijk beslag om de middelen van de gemeente zullen leggen. En er zijn nog veel meer onderwerpen uit het coalitieakkoord die financieel vertaald zullen moeten worden.

Wat het CDA betreft is het nu aan het College om het coalitieakkoord snel, maar in iedere geval ongeveer gelijk met de begrotingsbehandeling, om te zetten in een collegeprogramma. Hierin moeten de voorgestelde maatregelen gespecificeerd worden en daarna worden opgenomen in de meerjarenbegroting. Pas bij de vaststelling van de begroting kunnen we dan zien hoe het definitief uitpakt en of er nog ruimte is voor aanvullende voorstellen en wensen. Het CDA zal dan ook bij de behandeling van de kaderbrief geen aanvullende moties en amendementen indienen die een financiële component hebben. Wij denken dat het al een uitdaging op zich is om die coalitieakkoord financieel volledig te verwerken in de begroting.

Wij wensen het College veel succes en wijsheid toe bij deze uitdagende opdracht!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.