Manifest tegen de verhoging van huurtarieven voor sportaccommodaties in Lansingerland
Wij, volksvertegenwoordigers en besturen van sportverenigingen, spreken ons uit tegen de besparingsoptie om de huurtarieven voor binnen- en buitensportaccommodaties te verhogen met vijf en 10 procent. Dit voorstel staat haaks op de doelstellingen die wij als gemeenschap delen, zoals het bevorderen van gezondheid, kansengelijkheid, sociale cohesie en de vitaliteit van onze verenigingen. Dit manifest beschrijft waarom een verhoging van de tarieven onwenselijk is en welke gevolgen dit heeft voor de inwoners van Lansingerland.
1. Sporten is een basisbehoefte voor gezondheid en welzijn
Sport en bewegen zijn onmisbaar voor een gezonde leefstijl. Sport en bewegen dragen bij aan de fysieke en mentale gezondheid van onze inwoners en spelen een essentiële rol in de preventie van ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar liefst 51% van de volwassenen in de gemeente Lansingerland heeft overgewicht. In huidige tijd waarin de druk op de gezondheidszorg toeneemt, is het belangrijk om preventieve maatregelen zoals sporten te blijven stimuleren. Het verhogen van de tarieven maakt sporten minder toegankelijk voor bepaalde groepen, vooral gezinnen die al kampen met stijgende kosten van levensonderhoud. De gemeente zet juist in op het bevorderen van een actieve levensstijl – deze tariefverhoging staat haaks op die ambitie.
2. Sport draagt bij aan sociale cohesie en een sterke samenleving
Sportverenigingen vormen de ruggengraat van het sociale leven in Lansingerland. Ze creëren netwerken, bevorderen vriendschappen en versterken de gemeenschap. Door het verhogen van de huurtarieven komen verenigingen onder financiële druk te staan, wat kan leiden tot hogere contributies voor leden. Dit kan een drempel opwerpen voor mensen om lid te blijven of te worden van sportverenigingen, waardoor de sociale cohesie en participatie afnemen. Juist in een tijd waarin we moeten bouwen aan een veerkrachtige samenleving, kunnen we ons geen maatregelen veroorloven die deze verbondenheid ondermijnen.
3. Investeer in de toekomstbestendigheid van sportverenigingen
Sportverenigingen hebben een belangrijke maatschappelijke rol in onze gemeente en worden al geconfronteerd met stijgende kosten doordat deze kosten voor de verenigingen gekoppeld zijn aan de inflatiestijging. De extra verhoging van 5- en 10% op de huurtarieven vergroot deze financiële druk, waardoor sportverenigingen minder ruimte krijgen om te investeren in hun eigen toekomstbestendigheid, bijvoorbeeld door duurzaamheidsmaatregelen te nemen of door hun aanbod inclusiever te maken. Dit druist in tegen de visie van de gemeente om vitale en toekomstbestendige verenigingen te ondersteunen en in 2030 als sportiefste gemeente op de kaart te staan, aldus het door de gemeenteraad vastgestelde document: Visie op Sport en Bewegen Lansingerland.
4. Economische en sociale kosten van tariefverhoging
De sociale en economische kosten van het verhogen van de tarieven kunnen de mogelijke opbrengsten overstijgen. Wanneer sporten minder toegankelijk wordt, zullen meer inwoners kampen met gezondheidsproblemen, met hogere zorgkosten en verminderde participatie in de samenleving als gevolg. Daarnaast zullen verenigingen mogelijk leden verliezen, wat kan leiden tot financiële problemen en mogelijk zelfs sluiting van verenigingen die van onschatbare waarde zijn voor onze gemeenschap. Dit heeft directe gevolgen voor de vitaliteit en leefbaarheid van Lansingerland.
Conclusie en oproep
Samen met vele besturen van Lansingerlandse sportverenigingen roepen wij op om de voorgestelde huurtariefverhogen op sportaccommodaties niet door te voeren. Deze verhoging zou een stap terug betekenen in het streven naar een gezonde, veerkrachtige en inclusieve samenleving. Sport moet voor iedereen toegankelijk blijven, ongeacht hun financiële situatie, en moet worden ondersteund als een belangrijk instrument voor gezondheid, welzijn en sociale cohesie. Wij pleiten daarom voor het behouden van betaalbare sportaccommodaties en zullen kiezen voor alternatieve oplossingen om de financiële uitdagingen zonder de druk bij de sportverenigingen neer te leggen.
Laten we samen blijven werken aan een gezond, sociaal en vitaal Lansingerland, waar sporten en bewegen voor iedereen bereikbaar blijven.
Met sportieve groet,
Dave Bergwerff, CDA Lansingerland
Bestuur, Schaats & Inline Lansingerland
Paul Braakman, BV Squirrels
Ed van den Broek, LTV Bleiswijk
Ronald Helder, BVCB
Anne-Claire Joon, HVB
Kim Klein Hesselink, A.T.V. Berkenrode
Nico Knape, Orioles
Richard van Maurik, Soccerboys
Wim Saris, TOGB
Annejette Scheer, SV DOTO
Patrick Treffers, Volley2B
Jan Wensveen, Bleiswijkse Jeu de boulesclub
Fred Westreenen, CVV Berkel
Jeroen Zwaard, HBR