16 augustus 2022

Mark Rutte langst zittende premier, maar: menig burgemeester langer op dezelfde post

Mark Rutte langst zittende premier, maar:

menig burgemeester langer op dezelfde post

Mark Rutte mag dan als premier langer zijn ambt uitoefenen dan al zijn voorgangers – hij kan niet in de schaduw staan van enkele bestuurders op lokaal niveau. Sterker nog, Rutte zou niet terug te vinden zijn in de top 30. Henri Lenferink bijvoorbeeld zit als burgemeester van Leiden daar al liefst 19 jaar ononderbroken. De PvdA-burgemeester (65) bestuurt Leiden sinds 15 mei 2003. Hij is nu bezig aan zijn vierde termijn. Die termijn van zes jaar zou hij in principe volledig kunnen afmaken tot aan de verplichte pensioenleeftijd. Die is voor burgemeesters gesteld op 70 jaar. Lenferink weet Jan-Frans Mulder nipt achter zich, de burgemeester van Hulst begon precies twee weken later aan zijn klus in de Zeeuwse gemeente: 1 juni 2003. De CDA-burgemeester stopt er overigens dit jaar mee. Hij heeft aangekondigd op 1 oktober met pensioen te gaan.

Zestig jaar op rij burgemeester

Een onafgebroken termijn van 19 jaar is overigens geen record in Nederland. Die eer is weggelegd voor Fried Frencken, de overgrootvader van minister-president Dries van Agt. Hij was zestig jaar op rij burgemeester van het Brabantse Asten, van 1844 tot 1904. In die tussentijd deed hij er van 1852 tot 1901 ook nog het burgemeesterschap van Vlierden bij.

Iets verder oostelijk, had Frencken in Gerardus Joannes Derckx een collega die eveneens lang diende. Hij was meer dan een halve eeuw onafgebroken burgemeester in de voormalige Limburgse gemeente Arcen en Velden: van 1866 tot 1918. Arcen en Velden lag tussen de Maas en de grens met Duitsland ten noorden van de stad Venlo, waarin het op 1 januari 2010 werd ingelijfd. Iets korter, maar toch nog altijd 47 jaar op rij, bekleedde J.N. Beckers van 1842 tot 1889 het burgemeestersambt in Nuth.

Lansingerland

Op 1 januari 2007 werden de gemeenten Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek samengevoegd tot de gemeente Lansingerland. Deze naam komt voort uit de naam Lansingh, de waterstaatkundige landscheiding tussen Delfland en Schieland die tussen de dorpen van de B-driehoek door loopt. De keuze van de naam is symbolisch: de naam van de grens die het gebied verdeeld heeft, verenigt de drie gemeenten aan weerszijden van de grens. Op 18 september 2007 werd Ewald van Vliet geïnstalleerd als eerste officiële burgemeester. Sinds 14 september 2015 is dat Pieter van de Stadt, die nu aan zijn tweede termijn bezig is.

Bergschenhoek

W. N. A. van Mierop, was de eerste burgemeester van Bergschenhoek (1826 – 1837) en tevens burgemeester van Hillegersberg die in 1941 opging in de gemeente Rotterdam. J.M.M. van Meetelen was de langstzittende burgemeester van Bergschenhoek, (1919 - 1958), gevolgd door  G. J. le Fèvre de Montigny, (1869 - 1907), die daarvoor burgemeester was van Berkel en Rodenrijs (1864-1869).

Berkel en Rodenrijs

Petrus Egbertus van Aalst was de langstzittende burgemeester van Berkel en Rodenrijs (1817 - 1848). Hij was tevens tijdens een deel van deze periode schout.

Bleiswijk

Die eer voor Bleiswijk is voor J. van Waning (1804-1836), hij was baljuw van de Hoge Heerlijkheid Bleiswijk, schout en secretaris van het ambacht Bleiswijk en tevens notaris. Vanaf 1825 was hij burgemeester en secretaris van Bleiswijk en van Moerkapelle.

Pieter van de Stadt heeft dus nog even te gaan om deze records te evenaren of te breken.

 

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.