06 november 2017

Meelopen met Toezicht en Handhaving

Namens de CDA-fractie maakte Frits Vink onlangs gebruik van de mogelijkheid om in de praktijk mee te lopen met de BOA’s van de gemeente Lansingerland. Een BOA is een Buitengewoon Opsporingsambtenaar, in dienst van de gemeente. De BOA controleert of de burgers de regels goed naleven, bijvoorbeeld het fietsen in het voetgangersgebied, overlast van honden en parkeeroverlast. Ditmaal was het fietsen op de stoep en parkeren van auto’s tijdens het halen en brengen van de kinderen naar de school aan de Stampioendreef in Bergschenhoek aan de beurt.

De aanwezigheid van de twee BOA’s trok meteen de aandacht van zowel de ouders als van de kinderen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus er werd vaak netjes geparkeerd en gefietst. Ook fietsen hier kinderen langs op weg naar de middelbare school, bij hen werd gecontroleerd op werkende fietsverlichting. Een pechvogel mocht verder lopen naast zijn fiets. 

Nadat de scholen waren begonnen en de rust in de straat was weergekeerd hebben de BOA’s hun ervaringen besproken met de schooldirecteur. Die zal de ouders via de elektronische nieuwsbrief daarover informeren.

Het is goed dat de gemeenteraad kennis kan nemen van de dagelijkse praktijk van onze BOA’s. Zij zijn een goede aanvulling op de werkzaamheden van de politie, omdat die onvoldoende tijd heeft om alles te kunnen oppakken. Het CDA heeft ook geconstateerd dat het aantal wijkagenten in onze gemeente onder de norm ligt van 1 agent per 5.000 inwoners. Reden voor het CDA om hierover in de begrotingsraad een motie in te dienen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.