26 september 2017

Plannen Holland Outlet Mall in Zoetermeer afgeblazen

Het CDA-Lansingerland is blij en opgelucht dat de plannen voor het realiseren van de Holland Outlet Mall (HOM) door de Zoetermeerse gemeenteraad afgelopen week zijn afgeblazen.

Het CDA heeft in de gemeenteraad van Lansingerland al eerder aandacht gevraagd voor de mogelijke komst van de HOM in Zoetermeer en hierover haar zorgen uitgesproken. De plannen zijn om een outletcentrum te realiseren van ca. 31.000 m2. De te verwachte gevolgen voor de bestaande detailhandel in de regio zijn dat dit tot omzetdaling van met name in de kleding-, sport- en schoenenbranche tot gevolg zal hebben. Dit kan leegstand tot gevolg hebben, minder mensen in de centra en daarmee ook omzetdaling en verdere gevolgen voor andere winkels. Het CDA is dan ook verheugt dat deze plannen niet door gaan.

Dat dit plan niet doorgaat is geruststellend voor onze centra in de kernen, maar niet om stil te zitten als politiek. Immers de centra in onze kernen moeten aantrekkelijk blijven. Voor het CDA zijn levendige kernen van zeer groot belang voor een prettige leefomgeving van de inwoners van Lansingerland. De detailhandel en ook de horeca zijn hierbij van groot belang. Uitgangspunten om tot een prettig verblijfsklimaat te komen zijn gevarieerde detailhandel, diversietijd in horeca met gezellige terrassen, culturele voorzieningen en een aantrekkelijk schoon en veilig openbaar gebied. In de Economische visie die dit jaar door de gemeente opgesteld gaat worden moet dit dan ook voldoende aandacht krijgen. Ook in de cultuurnota moeten levendige kernen een belangrijke onderdeel zijn, want de invulling van cultuur in onze centra is van groot  belang voor levendige aantrekkelijke centra.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.