17 mei 2024

Tuinbouwdebat

In onze - volgens Wageningen Universiteit - meest innovatieve tuinbouwgemeente ter wereld, waar ongeveer 8.000 banen met tuinbouw, productie, toelevering etc. gemoeid zijn, is het belangrijk om minstens een keer per jaar in de Raad een breed debat hierover te voeren. Daarom hadden we afgelopen woensdag als fractie de voortgangsrapportage Horti Science uitvoeringsagenda geagendeerd ter bespreking. De vragen die aan de orde kwamen waren: Wat gaat er goed, wat kan er beter, en hoe zit het met de financiën?

Namens het CDA bracht ik naar voren dat het glas wat ons betreft ruim halfvol is: Ondernemers en onderzoekers innoveren, produceren, werken aan duurzame energie, leiden nieuw talent op, en daarvoor zijn we dankbaar. Specifiek stond ik stil bij de opening diezelfde dag van het HortiScience Innovation Center in Bleiswijk: Daar werken voortaan de TU Delft en Wageningen Universiteit samen aan het ondersteunen en versneld laten groeien van startende bedrijfjes met innovatieve ideeën in een zogenaamde ‘incubator en accelerator’. Klinkt duur, maar is essentieel om hoogwaardige kennis snel zijn weg te laten vinden naar de praktijk. Het is heel bijzonder dat dit plan uit 2022 nu tot wasdom komt. Bijgaande foto geeft een indruk van de opening, waarbij ik aanwezig mocht zijn. Het was mooi om te horen dat de PvdA net als veel andere fracties dit ‘het ASML van Lansingerland’ noemden.

Maar, er kunnen ook dingen beter. Soms kleine dingen, zoals de realisatie van een bushalte aan de Violierenweg, maar ook hele grote dingen. De campus van het Horti Science Park dreigt namelijk vol te raken voor die goed en wel op stoom komt. De firma Bunnik is bezig met de ontwikkeling van het Horti Science House, samen met onderwijsinstelling Lentiz, en daarna zijn de vierkante meters ‘op’. Hoe moet dat dan, wanneer een ondernemer in bijvoorbeeld ‘vertical farming’ die zich op het Horti Science Park wil vestigen zich bij de gemeente meldt? Wethouder Fortuyn moest toegeven dat hij/zij dan naar elders wordt verwezen. Onbegrijpelijk, wat ons betreft. Dan breek je een bloem in de knop. 

Ten slotte ging het over de financiering van de tuinbouwvisie. Veel partijen steunden samen met ons het pleidooi van de wethouder om het geld dat nu nog niet besteed is gereserveerd te houden voor volgend jaar. Ons voorstel is om bovendien structureel geld te reserveren voor een stevig team tuinbouw bij de gemeente om alle plannen snel tot uitvoering te brengen, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van de energievoorziening. Bij de begrotingsbehandeling praten we daarover verder. Al met al was het een goed debat.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.