Uitgangspuntennotitie Kansrijk Opgroeien
De CDA-fractie heeft de uitgangspuntennotitie 'Kansrijk Opgroeien' onder de loep genomen en waardeert de inzet op het versterken van de sociale basis en het inperken van de jeugdhulp. Hieronder leest u onze visie per uitgangspunt, wat we verwachten in de verdere uitwerking, en onze reactie op de Lansingerlandse Standaard 2024.
Jeugdigen groeien kansrijk op in hun eigen sociale omgeving
De uitgangspunten vormen de basis voor een gezonde samenleving. Het verenigingsleven speelt hierbij een cruciale rol. We moeten ervoor zorgen dat er voldoende sportverenigingen zijn, vooral gezien de verwachte inwonersstijging van Lansingerland. Een vierde sportpark zou hierin een goede investering kunnen zijn. Daarnaast moeten we rekening houden met de landelijke bezuinigingen op sport en de mogelijke impact daarvan op onze gemeente. Ondanks deze bezuinigingen is het essentieel om te blijven investeren in speelvoorzieningen bij nieuwe wijken. Dit verloopt momenteel goed en moet worden voortgezet. Een ander punt zijn ontmoetingsplekken voor de jeugd. We hebben als raad onze wens uitgesproken voor zogenoemde chillplekken, maar de realisatie hiervan blijft achter. Ten slotte, activiteiten zoals speeltuinen en kinderboerderijen zijn van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. Het verdwijnen van kinderboerderij Het Ezelsbruggetje is daarom een schrijnend verlies.
Het is goed dat de notitie het belang van waarden en normen benadrukt. Ouders hebben de primaire verantwoordelijkheid voor het grootbrengen van hun kinderen, en de gemeente biedt hierbij ondersteunende rol. We ondersteunen het idee dat hulpvragen eerst binnen het eigen netwerk en daarna via onderwijsinstellingen of jeugdhulp opgepakt worden. Niet elk gezin heeft echter een sterk netwerk, en het is belangrijk om maatwerk te bieden waar de grens tussen hulp van derden en het eigen netwerk ligt. Zelf iets oplossen betekent niet dat men er alleen voor staat. Laagdrempelige hulp via verenigingen of onderwijsinstellingen dient als eerste stap voordat de jeugdhulpketen wordt ingeschakeld.
De uitgangspunten zouden de lichtere problematiek eruit moeten filteren, waardoor de druk op de jeugdhulp vermindert. Hulp bij zaken zoals plannen, zelfstandig leren en impulsief gedrag kan beter binnen het eigen netwerk of via mentoren in het onderwijs worden opgepakt, in plaats van direct de jeugdhulp in te schakelen. De uitgangspuntennotitie biedt duidelijke richtlijnen gericht op preventie en normalisering van de verschillen in sterke en zwakkere punten van ieder kind. De toevoeging van het overzicht 'Inspiratie en dialogen' in het document is een waardevolle aanvulling die de doorlopen stappen helder weergeeft.
Wij kijken uit naar de verdere uitwerking en implementatie van deze uitgangspunten in de Lansingerlandse Standaard 2024.