Vitaliteit als pijler van onze samenleving
Tijdens de recente commissievergadering stond het werkprogramma Vitaliteit centraal. Dit programma, dat voortkomt uit de samenlevingsvisie, geeft invulling aan de pijler 'gezondheid'. Als CDA hebben wij onze waardering uitgesproken voor de aanpak, maar ook enkele aandachtspunten meegegeven om het programma verder te versterken.
Uitvoering van de samenlevingsvisie
Het werkprogramma Vitaliteit biedt naar verwachting een goede invulling van de gezondheidsdoelen uit de samenlevingsvisie. Wij kunnen ons vinden in de aanpak van de acht thema’s die in het programma worden voorgesteld, waarbij jeugd een prioriteit vormt. Wel hebben wij gevraagd om in een volgende versie een duidelijke prioritering van de thema’s te zien, evenals een financiële toewijzing per thema.
Daarnaast hebben we extra aandacht gevraagd voor inclusief sporten. Het moet concreter worden wat de gemeente doet om sport toegankelijk te maken voor mensen met een fysieke of lichamelijke beperking. Ook hebben we gepleit voor meer focus op breedtesport, zoals al vaker in onze commissie besproken.
Financiële gezondheid van verenigingen
Een punt van zorg is het ontbreken van structureel inzicht in de financiële gezondheid van sportverenigingen. Het lijkt onbegrijpelijk dat er vorige week nog werd gesproken over huurverhogingen voor sportverenigingen, terwijl niet duidelijk is of zij financieel gezond zijn. Wat ons betreft moet dit een prioriteit worden. We hebben gevraagd om structureel onderzoek te doen naar de financiële situatie van verenigingen.
Samenwerking en grip
Wij onderschrijven de rol die de gemeente kiest in samenwerking met partners. Gezondheid is een gedeelde verantwoordelijkheid, maar het is belangrijk dat de gemeente grip houdt op de prestaties van deze partners. Effectieve meetinstrumenten zijn daarbij essentieel. Een zorgpunt blijft de privacywetgeving (AVG), die als een barrière wordt genoemd bij gegevensuitwisseling. Wij hebben gevraagd om meer inspanningen om deze barrière te overwinnen, zodat kwetsbare inwoners eerder en gerichter ondersteund kunnen worden.
Duurzame financiering en toekomstbestendigheid
Een ander aandachtspunt is de afhankelijkheid van tijdelijke Brede SPUK-middelen (landelijke financiële bijdrage), die na 2026 mogelijk verminderen. Dit roept zorgen op over de continuïteit van de financiering, zeker gezien de toenemende druk op voorzieningen door de groeiende groep ouderen in onze gemeente. Wij hebben het college gevraagd hier scherp op te blijven en proactief alternatieve financieringsmogelijkheden te onderzoeken.
Prestatie-indicatoren: doelen of details?
In het werkprogramma worden tal van prestatie-indicatoren genoemd, zoals het percentage rookvrije verenigingen, sportaanbod voor kinderen onder de zes jaar en ouderen die deelnemen aan beweegactiviteiten. Hoewel dit belangrijk is om de uitvoering specifieker te maken, hebben wij gevraagd naar de achterliggende doelen. Zijn de indicatoren bedoeld om de uitvoering te sturen, of om prioriteiten scherper te stellen? Het is essentieel dat deze cijfers bijdragen aan het nastreven van concrete doelstellingen, en niet alleen een administratieve last vormen.
Blik op de toekomst
Als CDA blijven we ons inzetten voor een gezond en vitaal Lansingerland. Dat betekent aandacht voor alle inwoners, van jong tot oud, en zorg voor een stevige basis waarin sport, welzijn en gezondheid centraal staan. We zien uit naar de verdere uitwerking van dit werkprogramma en zullen ons blijven inzetten voor een duurzame en toekomstbestendige aanpak.