26 september 2022

Crisisnoodopvang vluchtelingen

In een extra raadsvergadering op 26 september werd de crisisopvang van 100 asielzoekers in Leiderdorp besproken. Hieronder staat de inbreng en mening van CDA Leiderdorp, zoals ingebracht door onze fractievoorzitter Medea Hempen.

Raadsvergadering 26 september 2022
Crisisnoodopvang vluchtelingen

Medea Hempen (fractievoorzitter CDA Leiderdorp):

In deze extra raadsvergadering wordt ons gevraagd in te stemmen met de tijdelijke opvang van 100 asielzoekers in de Power City Church gelegen aan de Elisabethhof 5 in Leiderdorp. (de voormalige Levensstroomkerk).

Voorzitter, de afgelopen week is gebleken dat de mogelijke komst van 100 asielzoekers ons dorp niet onbewogen heeft gelaten. Sommige inwoners zijn al druk plannen aan het maken hoe deze groep straks welkom te heten en te ondersteunen op het gebied van dagbesteding. Maar er zijn ook andere geluiden te horen: zorgen, angst en onbegrip.

Laat ik vooropstellen dat het CDA, als christelijke partij, het omzien naar elkaar hoog in het vaandel heeft staan. De wijze waarop vluchtelingen nu in Ter Apel worden opgevangen is schrijnend. Ja, beschamend zelfs. Het bieden van een fatsoenlijk onderdak voor vluchtelingen is voor het CDA een belangrijke opdracht. En wij vinden dan ook dat Leiderdorp, net als veel andere gemeenten binnen en buiten onze regio, een bijdrage hieraan moet leveren. Wij zullen het voorstel van het College dan ook steunen.

Maar wij begrijpen ook de zorgen die er onder onze inwoners zijn. Want de komst van 100 asielzoekers heeft veel impact. Niet in de laatste plaats voor de direct omwonenden, maar ook, zoals wel blijkt uit de reacties op social media, op het gevoel van veiligheid in ons dorp. En dat betekent dat we scherp moeten zijn op de voorwaarden die we aan de opvang willen stellen. Zoals we ook scherp moeten zijn op wijze waarop er aan de opvang uitvoering wordt gegeven.

In mijn betoog wil ik ingaan op 3 punten: communicatie, veiligheid en dagbesteding.

Communicatie

Om te beginnen communicatie. Binnenkort komt er een informatiebijeenkomst voor bewoners, maar vooruitlopend daarop willen wij alvast meegeven dat wij het belangrijk vinden dat er een vast en goed bereikbaar aanspreekpunt komt waar omwonenden, ook buiten kantoortijden(!), met hun zorgen, klachten, signalen enz. terecht kunnen. Kan het College dit toezeggen?

En zorg verder dat er verschillende momenten komen waarop omwonenden, maar zeker ook andere inwoners van Leiderdorp, een kijkje op de opvanglocatie kunnen nemen. En neem omwonenden ook mee in het proces: Wat doen we als gemeente en als Veiligheidsregio? Wanneer gaat wat gebeuren? Hoe kan men helpen als vrijwilliger? Misschien is dit al gebeurd, dan horen we dat graag.

En Voorzitter, er ligt ook de belangrijke taak om draagvlak te creëren. Maak onze inwoners duidelijk wie deze asielzoekers zijn (geregistreerd, maar nog in afwachting van status; afkomstig uit niet-veilige landen; homogene groep). En schep ook duidelijkheid over wat de komst van de asielzoekers doet met onze Leiderdorpse woningmarkt. Sommige inwoners maken zich zorgen dat de 100 asielzoekers uiteindelijk in Leiderdorp een permanent verblijf moeten krijgen, waardoor Leiderdorpers nog langer op een woning moeten wachten. Dat is niet zo: áls deze asielzoekers al mogen blijven, worden ze verspreid en gehuisvest over het hele land. Maar niet alle Leiderdorpers weten dit. Dus communiceer hierover als gemeente. Leg uit hoe het werkt. En doe dat niet eenmalig, maar blijf dit in de communicatie herhalen.

Veiligheid

Ten tweede, Voorzitter, vragen wij aandacht voor de veiligheid. Wij begrijpen de zorgen die onder inwoners leven. Maar laten we wel goed in gedachten houden dat we hier spreken over asielzoekers die afkomstig zijn uit niet-veilige landen en die nog in de asielprocedure zitten. Dit zijn over het algemeen niet de asielzoekers die voor overlast zorgen. Garantie dat er niets gebeurt, heb je natuurlijk niet, maar zoals gezegd leert de ervaring dat deze groep weinig tot geen overlast geeft.

Desondanks moeten we de gevoelens van onveiligheid die er zijn niet negeren. Het is goed te lezen dat er 24 uur per dag minimaal twee beveiligers op de locatie aanwezig zullen zijn. En ook dat er huisregels zijn opgesteld en regels voor het betreden van het nabijgelegen Alrijne Ziekenhuis. Maar wat het CDA betreft doen we meer en zorgen we bijvoorbeeld ook dat boa’s en politie, gedurende de tijd dat de opvanglocatie aan de Elisabethhof is gehuisvest, meer en duidelijk zichtbaar zijn in de omgeving van de locatie, inclusief de naastgelegen woonwijken. Graag reactie College hierop.

Dagbesteding

Tot slot ons derde punt van aandacht: de dagbesteding. De asielzoekers die naar Leiderdorp komen zijn pas kort in Nederland en zijn nog in afwachting van hun status. Dat betekent dat zij niet mogen werken, geen opleiding mogen volgen, geen stage mogen lopen. Kortom: dat ze vooral de hele dag mogen niksen en rondhangen. Dat is onwenselijk: zowel voor de asielzoeker als voor de omgeving. Daarom is het belangrijk dat er vol wordt ingezet op een zinvolle dagbesteding. Dat kan via vrijwilligers, via onze verenigingen en sportclubs, maar ook Incluzio heeft hier een rol in, menen wij. En wij roepen het College op vooral ook de kerken erbij te betrekken. Daar zit veel goodwill en ook veel ervaring van eerdere situaties waarbij vluchtelingen naar Leiderdorp kwamen.

Voorzitter, alvorens ik afrond nog een laatste punt: hoe blijven wij als Raad goed geïnformeerd over de vluchtelingenopvang? Vorige week werd al duidelijk dat de komst van de asielzoekers een groot beslag legt op het ambtelijk apparaat. Om de ambtenaren niet met nog meer taken op te zadelen, zoals evaluaties en het organiseren van informatieavonden, stelt het CDA voor dat we ons beperken tot een kort, maandelijks bijpraatmoment met het College over hoe de opvang in de praktijk uitwerking krijgt. Bijvoorbeeld tijdens de Raadsvergadering.

Alles samenvattend: Wij vinden het belangrijk dat vluchtelingen op een fatsoenlijke manier worden opgevangen. Het CDA zal het voorstel van het college om medewerking te verlenen aan de opvang van 100 asielzoekers dan ook steunen. Wel houden wij de uitvoering kritisch in de gaten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.