CDA wil groen voor inwoners afdwingen bij ontwikkelaars
De basis op orde en het wij-gevoel versterken zijn voor het CDA Leidschendam-Voorburg de twee hoofdpunten voor de Omgevingsvisie, zo betoogde raadslid Liesbeth van der Heide tijdens de behandeling van de Koersnotitie Omgevingsvisie in de commissie Omgeving op 24 september.
In de Koersnotitie omgevingsvisie wordt beschreven hoe onze gemeente er uit moet gaan zien in 2050. Liesbeth van der Heide: 'De basis op orde betekent voor ons dat onze inwoners veilig wonen, met genoeg groen in de buurt, dat ze niet struikelen over scooters en afval, en dat voorzieningen op niveau zijn. Het wij-gevoel gaat erom dat een thuis meer is dan een huis – in contact met de mensen om je heen, je buren, de mensen op je sportvereniging of in de kerk, dat maakt een gemeente. Veel daarvan zien we terug in deze koersnotitie, en daar zijn we blij mee.' Het CDA legde in de commissievergadering de nadruk op drie onderwerpen:
Groennorm afdwingen bij nieuwbouwplannen
In de koersnotitie wordt de 3/30/300 norm genoemd als richtlijn voor groen. Dit betekent dat iedereen vanuit huis 3 bomen moet kunnen zien, dat de buurt ten minste 30% boomkroonbedekking moet hebben, en dat voor iedere inwoner een park op hooguit 300 meter bereikbaar is. Het is mooi dat die groennorm in de koersnotitie staat. Tegelijk geeft het CDA aan dat groene intenties in de praktijk vaak al onder druk staan in de ontwikkelfase Van der Heide: 'Daarom hebben we de wethouder gevraagd om de 3/30/300 norm ook vast te leggen in overeenkomsten met ontwikkelaars aan de voorkant. Dit heeft de wethouder toegezegd. We zijn blij dat we – mede met dankzij de input van Duurzaam LV – dat gaan dat terugzien in de omgevingsvisie.'
Voorzieningen beter in kaart brengen
Het CDA heeft al vaak gehamerd op het belang van voorzieningen: het CDA wil dat alle inwoners in hun buurt toegang hebben tot de huisarts, sportvereniging, kinderopvang en/of scholen. CDA-fractievoorzitter Ron van Duffelen: 'We merken dat het bij nieuwe bouwplannen vaak onduidelijk is wat de huidige wachttijden zijn of wat het effect gaat zijn op de voorzieningen. Helemaal aan de randen van onze gemeente in Voorburg-West, grenzend aan de Binckhorst, en Voorburg-Noord bij Laan van NOI.' Daarom heeft het CDA het college gevraagd om bij nieuwe bouwplannen standaard een Leefbaarheids Effect Rapportage (LER) uit te laten voeren. Volgens de wethouder is dat nu een te duur middel en hebben we bovendien te weinig data. Wel is afgesproken, ook op basis van vragen van D66, om in het najaar te kijken welke informatie/data beschikbaar is en wat er verder nodig is voor een LER.
Aandacht voor wijkverenigingen
In de koersnotitie wordt wat gezegd over levendige en sociale wijken, maar de focus ligt dan vooral op gebouwen. Van der Heide: 'Als CDA hebben we meegegeven dat we in de uiteindelijke omgevingsvisie ook een duidelijke visie op wijkverenigingen willen terugzien. Veel wijkverenigingen staat het water aan de lippen, ze hebben vrijwilligers te kort of kunnen de huur van hun gebouw niet meer opbrengen. Terwijl ze juist een centrale ontmoetingsplek zijn voor verenigingen, ouderen, eenzamen, of mensen die hulp zoeken.'
Tot slot
Deze koersnotitie wordt nu verder uitgewerkt, inclusief participatie, naar de uiteindelijke omgevingsvisie. Per gebied moeten er toetsbare doelstellingen worden opgesteld. Dit zijn de spelregels die nodig zijn in gebiedsontwikkeling. Hiermee weten inwoners en initiatiefnemers waar ze aan toe zijn. Het CDA blijft zich inzetten voor een groene, gezonde en sociale gemeente.