15 mei 2024

Reactie CDA op berichtgeving Voorburgs Dagblad

Vanochtend werd in een artikel in het Voorburgs Dagblad de suggestie gewekt dat de fractievoorzitter van het CDA in Leidschendam-Voorburg, Ron van Duffelen, die werkzaam is bij het COA, een 'dubbele pet' op heeft en aan belangenverstrengeling zou doen. Ron van Duffelen werpt deze suggestieve berichtgeving verre van zich. In een verklaring laat Van Duffelen weten:

“Met de asielopvang in Leidschendam-Voorburg heb ik geen enkele bemoeienis, niet bij de gemeente, noch bij het COA. Op de gemeentelijke website is kenbaar dat ik bij het COA werk en bij het COA is bekend dat ik fractievoorzitter van het CDA Leidschendam-Voorburg ben.

Nevenwerkzaamheden zijn binnen het COA toegestaan, zolang er geen sprake is van belangenverstrengeling. Met mijn werkgever heb ik de afspraak dat ik mij als fractievoorzitter in de gemeenteraad persoonlijk en uitdrukkelijk niet bezighoud met onderwerpen die het COA raken. Ook deel ik geen informatie vanuit mijn raadswerk met het COA. Met enige regelmaat bespreek ik de uitvoering van deze afspraken. Dit betekent niet dat er geen contacten zijn tussen het COA en de gemeente. Deze worden onderhouden door het bestuur van het COA en door de medewerkers die belast zijn met deze taken, de bestuurlijk vastgoedregisseurs, de locatie- en regiomanagers.

Met de fractie en het CDA Leidschendam-Voorburg heb ik eveneens de afspraak dat ik mij niet bezighoud met het onderwerp asielopvang. Het onderwerp is belegd bij de vice-fractievoorzitter Liesbeth van der Heide en woordvoerder Diederik Visser. Bij behandeling van asielopvang in de gemeenteraad in de afgelopen periode ben ik consequent niet in de vergadering aanwezig geweest en dat zal ik ook in toekomstige situaties niet zijn. Ik hoop en verwacht dat inwoners van Leidschendam-Voorburg vertrouwen kunnen hebben in de integere wijze waarop ik mijn werk en nevenwerkzaamheden van elkaar gescheiden houd en daar transparant in ben naar de gemeente en het COA.”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.