Een dag in de zon
Vandaag is de dag van Joke, Ton, Koos, Ismaïl, Laura, Marco en Patrick. Van Martin, Andrea, Chris, Gert-Jan, Robert, Angela, Lianne en van Edo. Het is de dag van zo een 13.000 Maassluizers. De dag van alle coaches op het veld en in de zaal. De dag van de penningmeester, de voorzitter en de scheidsrechter. Van onze stadsgidsen en de kinder -nevendienst-begeleiding. Van de organisatie van de lichtjesavond en de leden van de feestcommissie bij de voetbalvereniging.
Het is vandaag 7 december en daarmee onze nationale vrijwilligersdag. Ieder jaar wordt op deze dag landelijk een groep vrijwilligers in het zonnetje gezet. Ook lokaal krijgen vrijwilligers in veel gemeenten extra aandacht.
In Maassluis doen we hieraan mee. Vorige week bezochten 250 vrijwilligers de magische vrijwilligersavond in Koningshof en vandaag zijn 100 vrijwilligers door de gemeente getrakteerd op een gezamenlijk ontbijt. Ervaringen en nieuwe ideeën uitwisselen, knelpunten bespreken én hopelijk vooral samen ontspannen en gezellig genieten. Mooie initiatieven waaruit waardering spreekt voor de vrijwillige inzet.
Meer met minder
Een moment in de zon is heerlijk. Zolang we onze vrijwilligers de andere 364 dagen niet in de kou laten staan. Want er liggen ook uitdagingen. Het aantal vrijwilligers is in Maassluis indrukwekkend groot. Maar overal staan de aantallen wel onder druk, ook in Maassluis. Minder jongeren dan ouderen zijn actief als vrijwilliger, wat het onzeker maakt of we in de jaren die komen ook nog op zoveel vrijwilligers kunnen rekenen. En tegelijk is de vraag naar vrijwillige inzet groot.
Activiteitenbegeleiders, facilitaire medewerkers en gastvrouwen of heren kunnen niet gemist worden maar steeds vaker gaat het niet meer om een betaalde baan maar een vrijwillige functie. En naast allerlei organisaties kijkt ook de overheid steeds vaker naar de vrijwilligers. “Meer met minder” klinkt altijd goed, maar het in de praktijk waar te kunnen maken is lang niet eenvoudig als geldt dat minder vrijwilligers steeds meer te doen krijgen.
vrijwilligersteam
Gelukkig doet onze gemeente meer dan waarderen en kunnen vrijwilligers rekenen op praktische ondersteuning: het vrijwilligerssteunpunt, informatieavonden over fondsenwerving, opfriscursussen en de vrijwilligersverzekering. De gemeente doet veel en misschien kunnen we met elkaar nog meer betekenen. Door te kijken of we de grote groep vrijwilligers verder kunnen ontlasten. Door samen kritisch bestaande knelpunten langs te lopen en waar wenselijk en mogelijk regels te ruimen. Door als gemeente proberen terughoudend te zijn om extra werk bij verenigingen en vrijwilligers neer te leggen. En laten we als gemeente in gesprek gaan met ons indrukwekkend grote lokale team van 13.000 leden: wat hebben zij nodig om het vrijwilligerswerk leuk en werkbaar te houden.
Want doordat Marco en Patrick coachen, kan een team spelen. Doordat Joke zich dagelijks inzet, kunnen inwoners die financieel klem zitten toch voldoende eten. En doordat wij inwoners hebben die onze stad de moeite waard vinden om hun vrije tijd aan te besteden, kunnen wij samen genieten van maritieme evenementen of een historische stadswandeling maken. Vrijwilligerswerk laat zich niet in geld uitdrukken maar maakt Maassluis wel een hele rijke stad. Dus alle waardering op onze nationale dag voor de vrijwilliger omdat hun inzet onze stad iedere dag leuker maakt.
Deze column verscheen op 7 december 2017 op maassluis.nu