28 maart 2017

Luisteren en verbinding zoeken

Tijdens het klaarmaken van een ontbijtje zondagochtend voor mijn bijna jarige echtgenoot, denk ik na over de column die ik ga schrijven. De klok is verzet en ik heb een uurtje korter geslapen.

De verkiezingsuitslag van 15 maart. Kan ik daar wat mee? Hm. Dit is niet meer het gesprek van de dag. Er wordt nog wat nagepraat hier en daar. Wat heb je gestemd? En waarom? De uitslag is uitgebreid geanalyseerd, in de kranten en op TV. Wrang voor de PvdA, die zo afgestraft is. Waarom wordt de VVD een beetje gestraft en de PvdA zo hard? Zegt u het maar. Deze partijen hebben hun uiterste best gedaan om het land goed te besturen. Ik was het niet altijd met hun ideeën eens, maar ze hebben ook goede dingen gedaan.

Ik ben blij met de uitslag voor het CDA in Maassluis. Hoewel het landelijke verkiezingen zijn, wil je als lokale afdeling graag goed scoren. Wij hebben campagne gevoerd, gesprekken gevoerd en mensen gevraagd op het CDA te stemmen. 2653 Maassluizers hebben op het CDA gestemd. Dank daarvoor!

Nu moet het in Den Haag gaan gebeuren. Ik hoop dat de grootste partij en de grootste winnaars hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Ik zie een regering met VVD, CDA, D’66 en Groenlinks wel zitten. Maar kunnen de heren dit? Zijn ze bereid samen te werken en oplossingen te zoeken voor verschillen? Luisteren ze goed naar elkaar? Zoeken ze verbinding?

Dit brengt mij bij de vraag, wat heb je nodig als politicus?

Verbinding zoeken en luisteren zijn belangrijke eigenschappen die een politicus goed op weg helpen. Luisteren wil natuurlijk niet zeggen dat je moet doen wat de ander zegt, maar wel dat je argumenten en ideeën overweegt en meeneemt. Consensus zoeken, rekening houdend met principiële overwegingen. Ik hoop dat de heren in Den Haag deze insteek hebben.

Lokaal zijn er soms ook lastige dossiers en moeilijke zaken. Ook hier is verbinding zoeken en luisteren van waarde. Argumenten wegen. Voors en tegens bespreken. Vervolgens is het dan aan de politieke partij, of het nu het CDA is of een andere partij maakt niet eens uit, om een afweging te maken van de diverse belangen. En dat is soms best lastig. En soms gebeurt het dat niet aan alle wensen voldaan kan worden. Ik vind het belangrijk dat processen goed lopen, dat mensen gehoord zijn, dat meningen meegewogen worden. Na de keuze is het zaak om goed te beargumenteren waarom een bepaalde keuze gemaakt wordt. Welke argumenten wegen het zwaarst? Zo krijg je een goed inhoudelijk debat.

Dinsdagavond zijn er weer commissievergaderingen. Mijn jarige echtgenoot moet het zonder mij doen deze avond. Ik ga het CDA geluid laten horen in de commissievergaderingen. De diverse meningen vanuit de stad zijn meegenomen en goed gewogen in de fractie. Daar kunt u op rekenen!

Nu maar hopen dat ook in Den Haag na het debat in de Tweede Kamer, de vier partijen aan de slag gaan. Als ze goed naar elkaar luisteren en de verbinding zoeken, hoeft die formatie echt niet zo lang te duren!

Deze column verscheen op 28 maart 2017 op maassluis.nu

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.