Sta op
Zo in de loop van het voorjaar, als zon weer wat vaker begint te schijnen, komen eind april en begin mei Koningsdag en 4 en 5 mei in de agenda naar voren. Koninginnedag was overigens oorspronkelijk Prinsessedag, de dag waarop de verjaardag van toen nog Prinses Wilhelmina werd gevierd. Dat veranderde in Koninginnedag toen haar vader Koning Willem III overleed. 50 jaar lang vierden we in Nederland Koninginnedag ter ere van de verjaardag van Koningin Wilhelmina. Qua planning is daar de afgelopen eeuw wel het een en ander aan gewijzigd. Koningin Wilhelmina was op 31 augustus jarig, lekker spelletjes buiten dus in de zomer! Toen Koningin Juliana de troon besteeg, verhuisde Koninginnedag naar 30 april. Iets minder warm, maar wel in de lente. Het werd wel problematisch toen Prinses Beatrix werd geboren, eind januari…. Waarschijnlijk is toen bedacht dat een Koninginnedag tegelijk met een eventuele Elfstedentocht zich moeilijk laat combineren en is besloten om Koninginnedag te behouden op 30 april. Tot een paar jaar geleden, na de abdicatie werd Willem Alexander koning en verhuisde Koninginnedag naar 27 april. De naam werd aangepast naar Koningsdag (want Koninginnedag zou dan eigenlijk natuurlijk op 17 mei moeten vallen, want u weet natuurlijk wie er dan jarig is). Tot zover de feiten, het is een mooie dag waarop Nederland zijn Oranje gevoel laat gelden.
Vrijwilligers
Een dag van nationale trots. Ik ben ook trots, niet alleen op ons land, maar ook op de vele vrijwilligers die zich op die dag inzetten om ons een feestelijke dag te bezorgen. ’s Ochtends bij de aubade, maar ook bij de verschillende verenigingen die er ieder jaar weer in slagen om een aantrekkelijk programma voor hun bezoekers samen te stellen. Tenslotte ben ik vanzelfsprekend ook trots op alles en iedereen die zich daarna bezig houdt met het opruimen, schoonmaken en vol goede moed weer begint met denken aan de activiteiten van volgend jaar.
Voor hen die vielen…
Na Koningsdag, is het 4 mei en tijd om stil te staan bij de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. De 2 minuten stilte in onze hectische en drukke samenleving zijn een monument op zich en indrukwekkend. In het hele land staat men letterlijk stil en zwijgt men, niet alleen op de dam in Amsterdam of op de Waalsdorpervlakte, maar overal. In Maassluis komen we bijeen bij het monument aan de Willem de Zwijgerstraat. Een plechtige bijeenkomst die ik u van harte aanbeveel.
Vier vijf mei!
Een dag later vieren we onze vrijheid, 5 mei 1945 werd in Wageningen in Hotel “de Wereld“ voor de capitulatie getekend. Na 5 jaar onderdrukking kon het land weer worden opgebouwd en de toen verworven vrijheid kennen we nog steeds. Een land waarin je kunt zijn wie je bent, een land waarin je kunt zeggen wat je vindt en een land waar je kunt gaan waar je wilt.
Sta op!
Kan dan zomaar alles? Kun je alles zeggen wat je vindt? Kun je werkelijk zijn, wie je wilt? Kijkend naar de realiteit is dat niet helaas niet zo, vanwege hun seksuele voorkeur worden sommigen minderwaardig behandeld of zelfs fysiek belaagd, anders gelovigen of niet-gelovigen worden door sommigen als raar of gek bekeken en bij het recht om te zeggen wat je vindt, vergeten sommigen dat ze ook de plicht hebben om na te denken over wat ze zeggen. Kortom onze samenleving is nog lang niet perfect. We hebben wat dat betreft nog een lange weg te gaan. Tegelijk zijn er wel mensen die opstaan en zeggen dat die dingen niet normaal zijn. Ik zei al dat ik trots was op de mensen die zich voor Koningsdag in zetten. Niet minder trots of zelfs trotser ben ik op de mensen die op staan tegen deze zaken en bedenk dan vaak, dat zouden meer mensen moeten doen.
Vanzelfsprekend wens ik u een hele fijne Koningsdag! Voor de mensen van de agenda; als Prinses Amalia de troon bestijgt, krijgen we wellicht weer een Koninginnedag, maar of haar geboortedag ook de nieuwe Koninginnedag wordt….
Deze column verscheen op 27 april 2017 op maassluis.nu