06 juli 2024

Kadernota 2025-2028

Kadernota 2025-2028

In de raadsvergadering van 3 juli jl. is de kadernota 2025-2028 besproken. Het CDA complimenteert de betrokken ambtenaren en het college voor het tijdig opstellen van deze kadernota. Het voorziene tekort bedraagt in 2025 1,2 mln euro, oplopend naar 2,3 mln in 2028. Het CDA heeft de volgende accenten naar voren gebracht.

Zorg voor elkaar

  • Mede dankzij het werk van Stichting Welzijn Midden-Delfland, het Maatschappelijk Team, huisartsen en scholen is de afgelopen jaren ingezet op preventie en het tijdig onderkennen van de behoefte aan zorg en hulp. Het belangrijkste is dat het individu hiermee veel beter is geholpen, en ook bespaart dit kosten op de inzet van dure specialistische hulp. Het CDA geeft het college mee dat we geen ondoordachte bezuinigingen doorvoeren, waardoor dit werk in korte tijd weer wordt afgebroken. Wel zien we bij de begroting graag tegemoet welke maatregelen het college neemt om de kosten in het sociaal domein beheersbaar te houden.
  • Voor het CDA geldt dat iedereen in onze gemeente mee kan doen. Het Rijk heeft geld beschikbaar gesteld voor het realiseren van informatiepunten (ontwikkelpleinen genoemd) in de drie kernen waar inwoners terecht kunnen voor vragen en advies over uiteenlopende onderwerpen. Het CDA zal erop toezien dat het door het Rijk beschikbaar gestelde geld hiervoor daadwerkelijk wordt gebruikt om deze ontwikkelpleinen snel te realiseren.
  • Het CDA heeft ingestemd met het plan om vluchtelingen in onze gemeente op te vangen. We vinden het een morele verplichting om deze mensen een veilige haven te bieden. De financiële consequenties liggen bij het COA en we roepen het college op om ervoor te zorgen dat er zich geen nadelig meerjarig financieel perspectief ontwikkelt op dit terrein.

Wonen

Na jaren is er eindelijk overeenstemming over de ontwikkeling van Centrumplan Den Hoorn. Het CDA zet zich ervoor in om de bouw van woningen nu snel uit te voeren. Hetzelfde geldt voor de andere woningbouwprogramma’s die op stapel staan, ook die in de andere kernen. Deze geplande projecten moeten voortvarend worden uitgevoerd.

Dienstverlening

Uit onderzoek is gebleken dat de dienstverlening van de gemeente verbetering behoeft. Het verbeteren is niet per se een kwestie van geld. Laten we met elkaar werken aan een betere, klantgerichte mindset. Er dienen geen bezuinigingen te worden doorgevoerd die een negatieve impact hebben op de dienstverlening.

Tot slot

Het CDA wil vasthouden aan een maximale opbrengststijging van de OZB van 3% per jaar en wil de leges voor riool- en afvalstoffenheffing kostendekkend te houden (dus niet hoger dan nodig voor deze activiteiten). Het CDA is van mening dat we toch eerst zelf ons uiterste best moeten doen om kosten te besparen, voordat we inwoners vragen om een extra bijdrage te leveren om de begroting sluitend te maken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.