Vrijwilligers en verenigingen
Het CDA blijft het prachtige verenigingsleven in onze gemeente stimuleren en actief ondersteunen. Verenigingen, vrijwilligers, inwoners, lokale ondernemers en geloofsgemeenschappen zorgen voor binding en leefbaarheid van onze dorpen. Zij zijn het cement van de samenleving. Daarnaast bieden zij inwoners de kans om zichzelf te ontwikkelen, ervaring op te doen, andere mensen te ontmoeten en een zinvolle tijdsbesteding te hebben.
Toch haken veel vrijwilligers af door de te hoge regeldruk en de bijbehorende (administratieve) verplichtingen. Wij pleiten daarom voor het verlagen van de algehele regeldruk voor verenigingen en vrijwilligers (in het gemeentelijk beleid). Dit kan via het verenigingsloket dat vooral een ondersteunende en begeleidende rol moet vervullen. Zo kunnen vrijwilligers zich inzetten voor de samenleving en hoeven ze zich niet stuk te bijten op regels en administratie.
Onze speerpunten:
- Verminderen van regels en vergunningen voor verenigingen. Bij initiatieven die aansluiten bij de kernactiviteiten is een melding voldoende.
- Inzetten om regels voor onkostenvergoedingen te versoepelen, administratieve lasten te verminderen en trage procedures te voorkomen.
- Zo veel mogelijk afschaffen van periodieke verlenging voor vergunningen van verenigingen.
- Verstrekken van kleine subsidies (onder €8000) krijgen een lichte verantwoordingsplicht zonder uitgebreide administratie en regels.
- De gemeente moet het samenbrengen van vrijwilligers faciliteren. Zo kunnen vrijwilligers van elkaar leren of (administratieve) taken samen oppakken.
- Er is maatwerk nodig om cultuur- en sportverenigingen gelijke ruimte en kansen te bieden binnen de gemeente. Dit betekent niet dat de kosten en contributie gelijk moeten zijn.
- Vrijwilligers en mantelzorgers boven de 60 jaar, die structureel meerdere dagen per week vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn, krijgen vrijstelling van de sollicitatieplicht.