04 augustus 2024

schriftelijke vragen aan het college

Het CDA Nissewaard heeft schriftelijke vragen ingediend n.a.v. een artikel in het AD dat de gemeente 3,7 miljoen zou gaan verdienen aan het windmolendossier. Lees hieronder verder:

Geacht College,

Onder verwijzing naar artikel 35 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad van Nissewaard wil de fractie van het CDA u de volgende schriftelijke vragen voorleggen.

Inleiding

In het AD van 13 juli 2024 wordt wethouder Hottentot geciteerd die stelt dat de gemeente Nissewaard 3,7 miljoen rijker wordt als de omstreden vijf windmolens achter Spijkenisse (dus ook achter Spijkenisse Noord) worden geplaatst. Onze vragen hebben betrekking op dit artikel en zijn bedoeld om na te gaan of de wethouder in dit artikel spreekt namens het college en waar de genoemde bedragen op zijn gebaseerd. Beantwoording achten wij van belang om tijdens de extra gemeenteraad over het afgeven van een “verklaring van geen bedenkingen” alle beschikbaar gestelde stukken alsmede de afwegingen van het college in een juiste context te kunnen plaatsen. Wij baseren ons daarbij op het feit dat het AD in de regel goed geïnformeerd is en kennelijk ook rechtstreeks contact heeft gehad met de betreffende wethouder.

De fractie van het CDA wil het College graag de volgende vragen voorleggen.

  1. Klopt de inhoud van het artikel waarin wordt gesteld dat wethouder Chris Hottentot aan de pers heeft meegedeeld dat Nissewaard een bedrag van 3,7 miljoen rijker wordt als de vijf windmolens die gepland staan in het project Windpark Brielse Maasdijk door HVC worden geplaatst?
  2. Wat is de achtergrond van deze aanname en waaruit bestaan deze inkomsten? Wij ontvangen graag een nadere specificatie.
  3. Is bij de berekening ook al rekening gehouden met de opbrengst OZB en zo ja wat is het aandeel OZB in de 3,7 miljoen?
  4. Als met OZB rekening is gehouden, komt de wethouder daarmee terug op eerdere uitspraken dat de opbrengst OZB bij plaatsing van windmolens te verwaarlozen is?
  5. Is bij de berekening van de opbrengst van de plaatsing van windmolens rekening gehouden met de kosten van planschade die het gevolg zal zijn van bezwaren van inwoners die zich geconfronteerd zien met de plaatsing van windmolens die heel dicht op de bebouwde omgeving zouden komen?
  6. Waarom zijn stukken die de raad ontvangt over financiële aspecten van dit dossier vooralsnog vertrouwelijk terwijl de wethouder uitspraken doet in de krant die door de gemeenteraad in deze fase van het proces van het afgeven van de “verklaring van geen bedenkingen’ niet kunnen worden beoordeeld?
  7. Is er meer financiële informatie voorhanden die de gemeenteraad moet kunnen bestuderen om tot een goed afgewogen oordeel te komen bij de extra vergadering van de gemeenteraad over het dossier Windpark Brielse Maasdijk in september 2024? Zo ja, wanneer ontvangt de gemeenteraad deze informatie?

    Is het mogelijk om ondanks de periode van reces tot snelle beantwoording over te gaan zodat de vragen beantwoord zijn voor de extra ingelaste vergadering?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.