Drukbezocht politiek café over de mantelzorg
Het tweede politiek café in Noordwijkerhout werd door bijna 100 mensen bezocht afgelopen maandag. Na de eerste avond over de winkelleegstand in het dorp, dat kon rekenen op een overvolle Café van der Geest, ging met ditmaal in discussie over het onderwerp mantelzorg. Speciaal voor deze avond was CDA Tweede Kamerlid Mona Keijzer uitgenodigd, om de plannen van het kabinet Rutte-II toe te lichten, en de visie van het CDA over de toekomst van de zorg.
Op de dag dat CDA-voorman Sybrand Buma de alternatieve begroting van zijn partij presenteerde, voorafgaand aan Prinsjesdag, kwam Mona Keijzer naar Noordwijkerhout om aan te geven dat de plannen van het kabinet met betrekking tot de zorg absoluut niet kan rekenen op haar steun. Hoewel Keijzer aangaf dat het CDA ook van mening is dat er bezuinigd kan worden op de zorg, slaat het kabinet naar haar mening te ver door. Vooral het versoberen van de AWBZ en het overhevelen van de huishoudelijke zorg naar de gemeenten voor minder geld valt slecht bij het politica. De mantelzorger krijgt de rekening van de bezuinigingen, terwijl er al enorme druk rust op deze persoon. Het politica gaf daarom concrete voorbeelden aan hoe het uit kan pakken in de toekomst. Dankzij haar inbreng kreeg het publiek in het eerste gedeelte van de avond een algemene indruk van de zorg, hoe men ervoor staat en wat men nog kan verwachten in de nabije toekomst van de kabinetsplannen.
Na de pauze kwamen drie experts uit de praktijk aan het woord. Dit waren Dennis Ouwehand, directeur van thuiszorgverlener Marente; Aad Verkade, bestuursvoorzitter van woningstichting St. Antonius van Padua; en Robert ’t Jong, directeur van de ISD Bollenstreek. Aan de hand van zelf ingestuurde stellingen gaven de experts de ruimte aan het publiek om hun mening te geven over de toekomst van de mantelzorger. De algemene stemming in de zaal was het belang van huishoudelijke zorg, en het brede karakter van mantelzorg (namelijk niet enkel voor de oudere mensen, maar ook bijvoorbeeld voor gehandicapte kinderen). Wat betreft de woningen van hulpbehoevende mensen, was de zaal van mening dat men actief moet sturen op samenkomst, om vereenzaming van de persoon te voorkomen. Zo werd geopperd om gezamenlijk te eten, in plaats van het tafeltje-dekje per woning.
Met betrekking tot het bekostigen van de bestaande zorg kwam het dilemma duidelijk boven tafel over de solidariteit. Zo werd openlijk de vraag gesteld of ouderen die in het verleden als een vorst hebben geleefd, dezelfde zorg verdienen als ouderen die in het verleden wel spaarzaam en zuinig hebben geleefd. Dit dilemma werd ook gedeeld door het panel, hoewel zij geen duidelijk antwoord konden bieden op deze vraag. Wel werd aangegeven dat sommige mensen onnodig veel gebruik maken van de gemeentelijke voorzieningen, waartegen iets in de toekomst gedaan moet worden, om misbruik te voorkomen.
De aanwezige raadsleden maakten dankbaar gebruik van deze avond om de geluiden te horen van de inwoners. Ongetwijfeld zullen de politieke partijen de inbreng van de inwoners van Noordwijkerhout gebruiken voor komende vergaderingen en hun verkiezingsprogramma. Maar, aangezien er geen duidelijk antwoord was op de vraag “wat is de toekomst van de mantelzorg?”, zal elke partij dit vraagstuk waarschijnlijk met haar eigen visie trachten te beantwoorden. Het tweede politiek café heeft de inwoners wederom wakker geschud over een politiek zeer actueel thema. De volgende avond zal gaan over de invulling van de komende gemeentelijke samenwerking, waarover op 30 september vergaderd zal worden door de Noordwijkerhoutse gemeenteraad.