CDA en CU/SGP willen dat gemeente werkt maakt van komst hospice in Pijnacker
De Stichting Hospice Koningshove wil in Pijnacker een hospice starten. Voor de benodigde financiering kijkt de stichting ook naar de gemeente die op dit moment geen gemeentegarantie wil geven. Na een gesprek met het bestuur van het hospice is gebleken dat men op dit moment in een vicieuze cirkel zit. De bank wil een gemeentegarantie voor zij een lening verschaft, net als veel sponsoren. De gemeente wil op haar beurt genoeg eigen vermogen zien en een gedragen business plan, voordat zij garantie afgeeft.
Het CDA en CU/SGP zien dat, net als in Berkel en Rodenrijs, een hospice in de gemeente Pijnacker-Nootdorp een zeer waardevolle bijdrage kan leveren aan mensen die in de laatste weken, maanden in een fijne omgeving afscheid willen nemen van het leven. Het hospice is een publieke instelling, die wordt bemenst door een aantal vaste krachten met medische kennis en vooral veel vrijwilligers.
CDA en CU/SGP zien wel mogelijkheden voor het afgeven van een gemeentegarantie. De stichting heeft de helft van het eigen vermogen al in kas en de gemeente draagt bij aan de benodigde brug. Recent heeft de Nootdorpse Christen Vrouwen Vereniging ook een grote bijdrage geleverd; er zijn dus sponsoren die graag een bijdrage willen leveren. Ook hebben zich al veel vrijwilligers gemeld. Aan enthousiasme dus geen gebrek. 'Natuurlijk is het mooi dat er nu al mensen doneren en zich aanmelden als vrijwilliger, maar wij vinden een bijdrage van de gemeente ook niet vreemd, omdat het hospice een publieke voorziening is', aldus Monique de Veld.
Daarom hebben CDA en CU/SGP vragen gesteld aan het college en hopen zij het college te kunnen bewegen om toch een gemeentegarantie af te geven. Richting de begrotingsbehandeling (november, red.) gaan de partijen samen kijken of er mogelijkheden zijn een steentje bij te dragen, aldus Monique de Veld en Rob van der Welle (CU/SGP).
Foto ondertekening grondreserverings-overeenkomst hospice in juli 2021 (gemeente Pijnacker-Nootdorp).