17 juli 2024

Kadernota 2025 in het teken van het "ravijn jaar 2026".

De Kadernota 2025 van dit jaar stond in het teken van het ravijnjaar. De rijksoverheid gaat vanaf 2026 structureel minder geld geven aan gemeenten. Daarom lag er een voorstel met 2,8 miljoen euro aan bezuinigingsmaatregelen. Gelijktijdig werden de jaarstukken 2023 gepresenteerd waarop 15 miljoen over was. Het CDA vindt het niet uit te leggen, dat je jaar na jaar overschotten hebt en vervolgens bezuinigingsmaatregelen gaat nemen, ondanks dat deze maatregelen structureel zijn. Het CDA wil daarom bij de begroting in november een aantal zaken meewegen; Het CDA heeft samen met anderen aan het college gevraagd om te kijken of er nog lucht in de begroting zit middels, onderuitputting, optimistisch begroten, rekenkameronderzoek over de reserves. Daar alle gemeenten in Nederland vanaf 2026 moeten gaan bezuinigen, is de vraag wat het huidige kabinet doet?

Het CDA wil dat er ook gekeken wordt naar doelmatig investeren. Echter ook in de toekomst zal er structureel geld nodig zijn. We zullen wel goed moeten kijken, wat we wel dan niet doen. In de vergadering werd weer duidelijk, dat het beheer openbare ruimte, bedrijfsvoering en wonen voor het CDA topprioriteit zijn.

Wat betreft de bezuinigingsmaatregelen zijn er ook een aantal nog niet inzichtelijk genoeg of het mogelijk het overwegen waard is. Deze maatregelen zullen we afwegen bij de begroting, dit geldt voor de OZB, maaibeleid, leerlingen vervoer. Ook onderzoeken van andere fracties hebben wij hierin gesteund.

Het Sociaal Cultureel Centrum wordt ook genoemd bij de maatregelen. Het College had de ontwikkelingen stopgezet i.v.m. het ravijnjaar. Het CDA wil hier snel meer duidelijkheid over in september, zodat er doorgepakt kan worden. Het CDA heeft het college opgeroepen om een aantal zaken mee te nemen om de exploitatie en investering te verlagen? Hierbij kan er gekeken worden naar verkoop van de huidige locatie van de bibliotheek.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.