Gooi hulpmiddelen niet weg!
Nog te vaak horen we via de media voorbeelden van hulpmiddelen die na gebruik worden weggegooid of bij het grofvuil worden gezet. Zo stond er in de Telegraaf van 21 november jl. een artikel over een traplift die werd weggegooid nadat de gebruiker was overleden. De echtgenote had graag van deze traplift gebruik willen maken, maar dat mocht niet. De traplift werd verwijderd en weggegooid. Dat is enorm zonde en onnodig. Voor het CDA staat voorop dat zorggeld niet over de balk wordt gesmeten.
Het CDA vind het belangrijk dat hulpmiddelen zoals trapliften, rolstoelen en scootmobiels niet worden weggegooid maar hergebruikt. CDA-raadslid Johanna Besteman vindt het daarom van groot belang om beter inzicht te krijgen hoe er in de gemeente Rijswijk mee wordt omgegaan. Het is belangrijk om te weten wat er met hulpmiddelen in de gemeente Rijswijk gebeurt nadat iemand verhuist naar een andere gemeente of overlijdt, aldus Johanna Besteman.
De CDA-fractie heeft daarom de volgende vragen aan het college gesteld:
1. Wie bepaalt of het hulpmiddel wordt ingenomen; de hulpmiddelenleverancier of de gemeente?
2. Hoe gaat de gemeente Rijswijk om met hulpmiddelen die (moeten) worden ingenomen, bijvoorbeeld in verband met het overlijden van een persoon?
3. Hoe gaat de gemeente Rijswijk om met hulpmiddelen als mensen verhuizen naar een andere gemeente? Wordt dat hulpmiddel dan ingenomen of kan dat worden meegenomen?
4. Wordt er door de gemeente onderzocht of het hulpmiddel kan worden hergebruikt? Dan wel in dezelfde situatie (hetzelfde huis) of een andere/nieuwe situatie?
5. Als het hulpmiddel wordt ingenomen, wat doet de gemeente dan vervolgens met dat specifieke hulpmiddel?