10 maart 2017

Johanna Besteman over jongeren in de politiek

Hoe betrekken we jongeren meer bij de politiek? Een belangrijke vraag, zeker met de Tweede Kamer verkiezingen voor de deur. De groep jongeren die op 15 maart voor het eerst mag stemmen is naar verluidt goed voor zo'n 13 zetels. En al geven de jongeren aan zich wel zorgen te maken over hun toekomst, met politiek hebben ze naar eigen zeggen niet al te veel op. Dat blijkt ook uit de opkomstpercentages, die is in de groep van 18- tot 25-jarigen helaas het laagst. Dat moeten we met elkaar zien te veranderen. Blij ben ik dan ook met het initiatief van Tim Hofman (TV presentator BNN) die zich inzet om jongeren bewust te maken van de verkiezingen op 15 maart.

Gelukkig zijn er meer van dat soort (kleine en grote) initiatieven, neem als voorbeeld de op donderdag 9 maart gewezen Jongerengemeenteraad Rijswijk. De burgemeester met ambtsketen zorgde voor een warm welkom met goede toelichting over hoe lokale politiek werkt en de griffie had de dag uitstekend georganiseerd. Zelf mocht ik een van de 'fracties' begeleiden en had zo de kans om een dag lang op te trekken met deze enthousiaste jongeren. Het leverde hele mooie en interessante gesprekken op over politiek, er werden heel veel nieuwsgierige vragen gesteld over de standpunten van de verschillende partijen en er werden veel discussies gevoerd waarom ze wel of niet voor een partij zouden kiezen.

Die dag merkte ik niets van de afstand tussen jongeren en politiek. Dat stelde me positief, maar lijkt me geen reden om op onze handen te gaan zitten. Ik wil alle jongeren oproepen te gaan stemmen. Misschien helpt het bij het kiezen om de jongerenkieswijzer (www.jongerenkieswijzer.nl) eens in te vullen.

Tot slot wil ik alle ouders, leraren, ooms en tantes en al mijn collega's oproepen het gesprek over politiek aan te gaan met jongeren.

Allemaal stemmen op 15 maart!!     

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.