Provincie gaat culturele instellingen ondersteunen!
Vijftien Zuid-Hollandse gemeenten hebben op initiatief van wethouder Besteman een brandbrief gestuurd naar de Provincie Zuid-Holland. De wethouders van cultuur vragen daarin aandacht voor de enorme schade die de culturele sector in de provincie lijdt door de maatregelen in verband met de coronacrisis. Er is steun nodig om te voorkomen dat er een grote kaalslag komt in het culturele landschap van Zuid-Holland. De ondertekenaars willen in gesprek met de provincie om te onderzoeken wat de provincie daarin kan betekenen.
Wethouder Johanna Besteman: “De gemeenten in deze regio hebben een rijke en gevarieerde culturele infrastructuur. Juist het culturele aanbod, zoals theaters en culturele instellingen, maakt een gemeente aantrekkelijk als woonplaats, vestigingsplaats voor bedrijven en bestemming voor toeristen. En dan denken we niet alleen aan de directe werkgelegenheid in de sector zelf, maar nadrukkelijk ook aan de effecten op de werkgelegenheid in onder meer de horeca en detailhandel. Genoeg redenen om op te komen voor de belangen van de culturele sector.”
Gemeenten hebben fors geïnvesteerd in gebouwen. Theaters, musea en andere culturele instellingen hebben op hun beurt geïnvesteerd in het vergroten van hun publieksbereik en commerciële activiteiten. Wethouder Besteman: “Het is dan ook een enorme tegenslag dat er door de coronamaatregelen geen normale publieksactiviteiten mogelijk zijn. Wij zien gelukkig ook in Rijswijk vele initiatieven om toch nog met activiteiten hun publiek te bereiken en in contact te laten komen met cultuur. Tegelijkertijd is duidelijk dat deze activiteiten geen structurele oplossing bieden.”
De cultuursector in Zuid-Holland wordt buitengewoon hard getroffen door de coronacrisis en de tegemoetkomingen van het Rijk zijn niet toereikend om de schade te dekken. “Musea, theaters, podia en filmtheaters hebben een vitale culturele functie in Zuid-Holland,” aldus CDA-statenlid Meindert Stolk. “Het gevarieerde aanbod zorgt voor maatschappelijke betrokkenheid en samenhang. Daarmee draagt de sector bij aan een aantrekkelijke provincie om te wonen, te werken en te recreëren.”
Op verzoek van Meindert Stolk heeft het college van Gedeputeerde Staten daarom een inventarisatie uitgevoerd naar de effecten van de coronacrisis op de culturele infrastructuur in Zuid-Holland. Daaruit blijkt dat de coronacrisis alle culturele instellingen in Zuid-Holland enorm raakt, zij het in verschillende mate per instelling. “Je ziet dat instellingen die er in het verleden goed in geslaagd zijn om inkomsten te genereren en minder afhankelijk waren van subsidies, nu het hardst getroffen worden,” zo legt Stolk uit.
Om te voorkomen dat culturele instellingen deze crisis niet overleven, heeft het CDA tijdens de Provinciale Statenvergadering van 1 juli het college in een motie gevraagd om een extra bedrag van 3 miljoen euro vrij te maken voor een regeling. Stolk: “Belangrijk is dat we een regeling uitwerken in samenwerking met het Kunstgebouw en Erfgoedhuis. Zo kunnen we waarborgen dat het geld daar terecht komt waar de nood het hoogst is.”
Voorwaarde voor het CDA is dat ook gemeenten een bijdrage leveren. “In basis voert de provincie geen beleid ten aanzien van musea, podia en filmtheaters, maar we hebben wel degelijk een verantwoordelijkheid voor het behoud van die fijnmazige en waardevolle infrastructuur,” aldus Stolk. “Een bedrag van 3 miljoen euro kan enige soelaas bieden, mits gemeenten zelf ook meedoen. Maar uiteraard zal ook het Rijk haar verantwoordelijkheid moeten nemen.”