Kwaliteit van de (groene) woonomgeving
- De positieve effecten van groen op onze gezondheid zijn bewezen. Mensen met een groene woonomgeving voelen zich gezonder. Wij willen de groene openbare ruimte en de landgoederenzone aantrekkelijker maken om te bewegen, te zijn en te ontmoeten.
- Het CDA Rijswijk vindt dat openbaar groen beter kan worden onderhouden en benut. Het houdt de stad koel in de zomer, gaat wateroverlast tegen in de winter en zorgt voor versterking van de biodiversiteit. Hierbij denken we aan bloemrijk bermbeheer en toepassing van natuurlijke afscheidingen zoals een houtwal om een parkeerplaats. Door als gemeente het groen ecologisch te onderhouden en chemische middelen te verbieden geven we het goede voorbeeld.
- CDA Rijswijk wil dat de gemeente massaal voorjaarsbloembollen, eenjarigen en struiken die in het voorjaar op z’n mooist zijn aanplant. In de gehele gemeente is er ruimte beschikbaar in ‘openbaar groen’ en we denken aan een publieksactie om inwoners te stimuleren ook veel bolbloemen en en dergelijke te laten planten. De gemeente Rijswijk kan dan toegroeien naar een openbaar ‘Keukenhof’. Dit is niet alleen een kwaliteitsimpuls voor de woonomgeving van alle Rijswijkers, maar we worden ook aantrekkelijker voor bezoekers en toeristen. Een dagtocht van (inter)nationale toeristen naar kleurrijk Rijswijk. Bij dit project kunnen o.a. vrijwilligers, jongeren met een maatschappelijke stage en scholieren binnen het groen-onderwijs betrokken worden.
- Steden moeten ‘waterslim’ worden zodat we de pieken in regenval en droogte beter aankunnen. Het CDA Rijswijk wil groene daken, het afkoppelen van hemelwater op het riool en energiebesparende maatregelen stimuleren. Europese en nationale subsidieregelingen moeten hiervoor meer worden ingezet.
- Het is belangrijk dat de gemeente over het niveau van groenonderhoud communiceert met omwonenden. Wij willen bewoners meer inbreng geven over het groen in hun buurt. Willen mensen hoogwaardig groen in hun buurt, dan vragen we in ruil daarvoor hun bijdrage bij het onderhoud van dit groen. Ze kunnen snippergroen van de gemeente adopteren. De gemeente faciliteert de bewoners waar nodig met materialen en kennis, en organiseert hiertoe een vast aanspreekpunt.
- De openbare ruimte moet veilig zijn, door bijvoorbeeld het toepassen van goede, energiezuinige verlichting. Zo zorgen we voor zelfstandige mobiliteit van kinderen en ouderen.
- Het CDA Rijswijk blijft erop toezien dat openbare ruimten en gebouwen goed toegankelijk zijn, hindernissen worden gesignaleerd en verholpen.
- Het CDA Rijswijk steunt het terugbrengen van de maximale snelheid naar 30 km/uur op wegen daar waar het kan en als dat de leefomgeving en veiligheid substantieel verbeterd.
Investeren in goede bereikbaarheid
- Op korte afstanden is de fiets een aantrekkelijk, schoon en gezond vervoermiddel. Wij kiezen voor een veilig en fijnmazig fietsnetwerk.
- Fietspaden zijn voor fietsers! Het CDA Rijswijk wil dat fietspaden veilig zijn te gebruiken door fietsers, zonder voorbijrazende - en te hard rijdende - scooters.
- Rijswijk Buiten moet goed ontsloten worden met goed openbaar vervoer. Het CDA Rijswijk wil de mogelijkheden laten onderzoeken voor een NS-station ‘Rijswijk Buiten’.
- Goed en aantrekkelijk OV vermindert de afhankelijkheid van de auto, en kan in combinatie met nieuwe mobiliteitsconcepten zoals autodelen er zelfs toe leiden dat parkeerplekken worden teruggeven aan de buurt (nieuwe speelplekken, of toevoegen van groen). Zo verbetert de leefbaarheid, en verminderen drukte en vervuiling binnen de gemeente.
- Het CDA Rijswijk wil in samenspraak met de NS het station, de stationsomgeving en de voorzieningen upgraden.
- Inwoners kunnen zelf bijdragen aan duurzaam vervoer door bijvoorbeeld gebruik te maken van huurauto’s, autodelen, etc.
- Bedrijven kunnen werknemers stimuleren tot duurzamer vervoer. Wij helpen bedrijven door belemmeringen die zij ervaren weg te nemen. De gemeente faciliteert het contact tussen bedrijven en OV concessiehouders, voor het organiseren van maatwerkoplossingen.
- Wij vinden dat mensen met een beperking zonder hinder gebruik moeten kunnen maken van het openbaar vervoer.
- Lokale investeringen van inwoners en bedrijven in glasvezel, schone energie of de economie kunnen nieuwe kansen bieden.
- Het CDA Rijswijk wil dat alle inwoners de mogelijkheid hebben om optimaal gebruik te maken van alle digitale diensten. Een glasvezelnetwerk biedt hiervoor een oplossing. Wij willen daarom een glasvezelnetwerk tot in alle uithoeken van de gemeente.
Duurzame samenleving: betaalbaar, behapbaar en met draagvlak
- Het CDA Rijswijk is voor een verduurzamingsopgave die betaalbaar en behapbaar is voor inwoners. Inwoners en bedrijven zijn bereid de stap te zetten, zolang zij weten dat de lasten betaalbaar zijn en eerlijk worden verdeeld.
- In de afgelopen jaren is serieus door de gemeente gewerkt aan de voorbereiding van de omschakeling van gas naar elektriciteit. Daarbij zijn dure pilots en proefballonnetjes stopgezet. Ingezet is nu op investering in ons elektriciteitsnet, zodat de omschakeling van gas naar elektriciteit storingsvrij kan plaatsvinden. Deze investering (via onze netbeheerder Stedin) is onzichtbaar en dus niet aantrekkelijk voor bestuurders. Het is echter een absolute voorwaarde voor onze initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan. Het CDA Rijswijk wil grote investeringen in het Rijswijks elektriciteitsnet om de overgang van gas naar stroom mogelijk te maken.
- Een andere belangrijke investering betreft die in het warmtenet. De warmteleiding (WarmtelinQ) wordt vanuit Rotterdam door Rijswijk naar Den Haag aangelegd. Het CDA Rijswijk is er voorstander van om Rijswijkse woningen en bedrijven zo te voorzien van restwarmte uit de Rotterdamse havens. Dit is een duurzame en lange termijn investering die veel effect zal opleveren voor de actie tegen klimaatverandering.
- Ook voor het tegengaan van luchtvervuiling en geluidsoverlast kiest het CDA Rijswijk voor grote initiatieven die er toe doen. Dus laadpalen voor het toenemend aantal elektrische auto’s. Maar ook druk op de Rijksoverheid en de provincie om op en langs de A4 milieuvriendelijke maatregelen te nemen. De meeste vervuiling in onze gemeente is namelijk afkomstig van verkeer dat via de snelwegen onze gemeente in of langs rijdt. Daartoe is een stevig overleg met Tweede Kamer, ministerie en Rijkswaterstaat nodig. De CDA-fractie in Rijswijk heeft daartoe de afgelopen jaren met partijgenoten in buurgemeenten en provincie stappen gezet en we blijven dat doen.
- Hetzelfde geldt voor de initiatieven die worden voortgezet om de steeds voller wordende Prinses Beatrixlaan ondergronds aan te leggen. Zeker nu Den Haag op grote schaal woningen worden gebouwd, is de urgentie groot om het doorgaand verkeer in Rijswijk beter, stiller en schoner af te wikkelen. Het CDA Rijswijk steunt deze initiatieven en wil daarbij ook aandacht voor een veilige en omgevingsvriendelijke omleiding gedurende de werkzaamheden.
- We kiezen voor meervoudige duurzaamheid. Onze schaarse grond wordt zoveel als mogelijk voor dubbel gebruik ingezet. We denken dan o.a. het overkappen van parkeerterreinen met zonnepanelen en asbestdaken vervangen door een dak met zonnepanelen. Het CDA Rijswijk wil geen windmolens in onze gemeente, onze gemeente is daar niet voor geschikt.
- Het CDA Rijswijk wil energiearmoede tegen gaan. We zorgen ervoor dat extra uitgaven door maatregelen voor energiebesparing en isolatie van de woning voor inwoners betaalbaar blijven. Het CDA Rijswijk maakt zich er in de komende collegeperiode hard voor dat koopwoningen kunnen worden geïsoleerd met een (sociaal) krediet voor lagere en middeninkomens.
- De ruil- en deeleconomie groeit, cofinanciering en crowdfunding nemen toe. Het CDA Rijswijk wil dat de gemeente deze initiatieven steunt.
- Wij willen kortere ketens van het land naar het bord. Wat je van dichtbij haalt is verser, lekkerder en vaak minder belastend voor het milieu. Daarom stimuleren wij regionale coöperaties van boeren, winkeliers en consumenten om regionale producten op de markt te brengen en zo bij te dragen aan een sterke lokale en circulaire economie.
- We willen dat voor de gemeente duurzaam inkopen de norm is en we stimuleren regionale inkoop door de gemeente.
Afvalbeleid
- Nederland is op weg naar een meer circulaire economie, waarin hergebruik van producten op termijn de norm is. Zover zijn we nog niet, maar de wereld van de afvalinzameling is al wel volop in beweging. Dit maakt nieuwe keuzes mogelijk, en misschien ook noodzakelijk. Wij kiezen voor een gemeente die de afvalinzameling organiseert, en bewoners, ondernemers en organisaties prikkelt en met goed voorbeeldgedrag inspireert om de hoeveelheid restafval terug te dringen.
- Wij kiezen voor een afvalbeleid, waarin hergebruik van materialen als glas, papier, plastics, elektrische apparaten en textiel voorop staat.
- Het CDA Rijswijk wil dat afvalverwerking efficiënter en goedkoper gaat plaatsvinden. Geen gezeul meer met vieze zakken en bakken, scheiding van afval professioneel door het afvalbedrijf. De afvalstoffenheffing die inwoners betalen moet beperkt worden.
Nieuws
Menno van Enk over goed wonen, groene stad en gezond oud! (VIDEO) STEM CDA!
Onze lijsttrekker Menno van Enk aan het woord. Over goed wonen, groene stad, gezond oud en over onze kandidaten. Kijk…
Van deelscooters naar deelfietsen!
Van deelscooters naar deelfietsen! Het CDA Rijswijk is op dit moment geen fan van de deelscooters in onze gemeente. Ze…
Schriftelijke vragen: Stand van zaken en toekomst Landhuis De Voorde
Geacht college, Landhuis De Voorde is al jaren in slechte staat en moet worden opgeknapt. De noodzakelijke renovatie…