06 november 2021

CDA: Gecontroleerd investeren in Wassenaar

Vorige week dinsdag werd de Wassenaarse begroting voor de komende jaren behandeld. De begroting was wat ze noemen beleidsarm, want het is laatste begroting van de huidige coalitie en bevat voornamelijk activiteiten die reeds eerder zijn besloten.

Wat betreft de financien, die zien er gezond uit. De jaarlijkse inkomsten overtreffen de uitgaven en er wordt een positief resultaat verwacht van ongeveer Euro 2 miljoen over 2022. En ook de 3 jaren erna een positief saldo. Dat zullen niet alle gemeenten om ons heen presteren. Daar kunnen we trots op zijn, dat heeft het college, de CDA- wethouder van financien Schokker, in samenspraak met de raad goed gedaan en zet ons ook in een luxe positie! Al moeten we ons niet al te rijk rekenen, want de toekomst laat zich niet makkelijk voorspellen.

En als er geld over is, dan klinkt altijd de roep om dat ook deels terug te geven aan of te investeren in de samenleving. Het CDA vindt het een goede zaak om de OZB niet verder te verhogen dan noodzakelijk. Zo gaan de tarieven niet met 10% omhoog zoals afgesproken, maar met 5%. Ook wordt de afvalheffing niet geheel doorbelast en dat is fijn voor alle Wassenaarders. Als CDA hebben we ook een amendement ingediend voor extra geld voor de bibliotheek, alsmede amendementen gesteund voor extra geld voor onderhoud van onze wegen en uitbreiding van de pool deelauto’s. Zoals gezegd, het gaat goed met de financien van Wassenaar, maar niet met de financien van alle Wassenaarders. Ook in onze gemeente zijn er gezinnen die in armoede leven, die het slachtoffer werden in de toeslagaffaire of die onevenredig getroffen zijn door Covid. Daar moeten we scherp zijn dat zij niet in schulden komen en er op tijd bij zijn voordat de schulden te groot zijn. Zorg dat de gemeente zorgt en er is voor de burger in nood.

Waar Wassenaar wel voor staat de komende tijd, zijn grote investeringen. Denk hierbij aan de sporthal, de Paauw, maar ook de sanering van de gemeentewerf en de ontwikkeling van huizen in Kerkehout. Raadslid Wim Koetsier: “Dit gaat een flinke aanslag geven op onze liquiditeit en daar moet heel goed opgelet gaan worden. We hebben nu een eigen ambtelijke organisatie en het is zaak om de juiste mensen te hebben om deze projecten op tijd en binnen de gegeven budgetten uit te gaan voeren. Want cash kun je maar een keer uitgeven en op is op."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.