CDA op de bres voor acute armoedebestrijding
Het CDA Wassenaar heeft in de gemeenteraad het initiatief genomen om het budget voor de armoedebestrijding te verhogen. En als het door COVID nodig is om dit budget verder te verhogen, zullen we wederom het voertouw nemen. Het CDA heeft in de begrotingsbehandeling van 27 oktober veel aandacht besteed aan sociale aspecten, zoals de financiële tweedeling en de veel voorkomende eenzaamheid.
Met veel plezier is het CDA op bezoek geweest bij de SMOW (Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar) in het van Heeckerenhuis. We hebben op deze prachtige plek in het centrum van Wassenaar over het sociaal domein gesproken met Mieke Ruigrok en Carla van den Berg. De SMOW vervult een cruciale rol op het gebied van armoede en schulden. Zij werkt naast een negental vaste krachten met een veelvoud daarvan aan vrijwilligers. Deze worden ingezet om voor de inwoners van Wassenaar, die aankloppen bij de SMOW, te kijken hoe hun problematiek het beste kan worden aangepakt.
De SMOW is als “poortwachter” perfect in staat om diegenen, die zich aanmelden, op weg te helpen naar de juiste organisaties. En er zijn er nogal wat! Om er een paar te noemen Steunfonds SMOW, Vluchtelingenwerk, GGD, GGZ, CJG, Stichting leergeld, Werk & Inkomen, de Bibliotheek, Impegno, Limor en Noodfonds. Daarnaast werken zij met Kwadraad en Plangroep en hebben zij contact met ambtenaren van de gemeente. Tevens hebben zij contacten met zorgverleners, huisartsen, energieleveranciers, Florence thuiszorg, scholen, woningbouwcorporaties en SWZ thuiszorg. Bij het noemen van al deze instanties weet u waarschijnlijk zelf ook al niet meer waar te beginnen. Een goede coördinatie is derhalve onmisbaar.
Commissielid Dymphna Vree: ”Wij pleiten er voor dat de gemeente helpt om meer en beter samen te werken.” Het zou goed zijn als we begin volgend jaar een stakeholdersbijeenkomst kunnen organiseren. Met als doel om nader tot elkaar te komen om de veelvuldige taken van de SMOW nog beter tot hun recht te laten komen”. Het CDA wil graag de samenwerkingsvormen zo efficiënt mogelijk maken voor de mensen die hiervan afhankelijk zijn en de inzet van de vele werknemers en vrijwilligers, die erbij betrokken zijn nog beter uit de verf te laten komen. Vree: ”De SMOW is eigenlijk een puzzel. Hierin heeft iedereen, die direct of indirect betrokken is een stukje. Het gaat erom de goede plek te vinden, zodat alle stukjes goed in elkaar passenen daardoor alle clienten goed en snel geholpen kunnen worden”.
Op de foto v.l.n.r. Mieke Ruigrok, Dymphna Vree, Hubert Schokker en Carla van den Berg