Er is een duurzaam perspectief nodig voor zowel boeren als de natuur. Daarom stelde CDA Tweede Kamerlid Eline Vedder met steun van GroenLinks-PvdA en de ChristenUnie voor om 5 miljard euro binnen het klimaatfonds te reserveren voor de verduurzaming van de landbouw. Op 16 oktober stond onderstaande opinie van Eline Vedder, Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) en Pieter Grinwis in het Algemeen Dagblad waarin zij uitleggen waarom het logisch is om het klimaatfonds open te stellen voor boeren om hen te helpen bij het terugdringen van schadelijke uitstoot. 

Maak van klimaatfonds een kans voor boeren

Het CDA, GroenLinks-PvdA en de ChristenUnie zijn geen vanzelfsprekende bondgenoten op het gebied van landbouw- en natuurbeleid en zullen het zeker niet altijd met elkaar eens zijn. Wij zijn wél eensgezind over het doel dat moet worden bereikt: een duurzaam perspectief voor zowel boeren als de natuur. Landbouw en natuur zijn tegenover elkaar komen te staan, terwijl ze bij elkaar horen.

De boer is daarmee geïsoleerd geraakt en werd enkel voor zijn economische activiteit beloond. Voor die eenzijdigheid hebben velen een prijs moeten betalen: niet alleen de natuur en de dieren, maar ook de boer zelf. Het is dringend nodig om die balans te herstellen. Dat de verduurzamingsdoelen voor de landbouwsector in het regeerakkoord staan, is daarom terecht.

Hoe dat moet gebeuren, is echter volstrekt onduidelijk nadat het kabinet een streep heeft gezet door het Nationaal Programma Landelijk Gebied: de regionale plannen om landbouw en natuur beter met elkaar in balans te brengen. Daarnaast heeft het kabinet de ruim 24 miljard euro die klaarstond om de landbouwsector te ondersteunen in de transitie geschrapt. Dat was een politieke blunder van ongekend formaat. Het kabinet bedrijft struisvogelpolitiek en vestigt tevergeefs alle hoop op de Europese Commissie. Er is geen geld en geen plan en dus hebben boeren geen nieuw perspectief op een duurzame toekomst, terwijl een koude sanering onvermijdelijk lijkt.

Wij willen dat voorkomen, een toekomstbestendige landbouwsector mogelijk maken en de natuur herstellen. Naast duidelijke doelen en een helder pad daarnaartoe hebben boeren gerichte steun nodig. Dat kan bij innovatie, nieuwe verdienmodellen, zoals biologische productie, extensivering, of het uitkopen van boeren die geen perspectief voor hun bedrijf zien en willen stoppen. Laat dat verdriet niet voor niets zijn, maar de ruimte die zij willen maken juist aan jonge boeren een duurzame toekomst bieden.

De agrarische sector heeft niks aan loze beloftes. Geef boeren helderheid, vertrouwen én mogelijkheden om te veranderen en zij zullen de overheid versteld doen staan van hun veranderkracht. Omdat het kabinet het laat afweten, nemen wij als Kamerleden van de oppositie het initiatief. Wij stellen voor om 5 van de 9,5 miljard die het kabinet extra in het klimaatfonds heeft gestopt, te reserveren voor de landbouwsector. Zo werken we én aan de verduurzamingsopgaven in de landbouw en perspectief voor boeren.

De agrarische sector kan voor haar opgaven geen beroep doen op het klimaatfonds. Er was namelijk 24 miljard euro beschikbaar om de verduurzaming van de agrarische sector te financieren, maar dat geld is weggegeven in de coalitieonderhandelingen en de doelstelling blijft gehandhaafd om de uitstoot van de landbouwsector te verminderen. Het is dus logisch om het klimaatfonds alsnog open te stellen voor boeren om hen te helpen bij het terugdringen van schadelijke uitstoot. Met dit voorstel steken we een hand uit naar de andere fracties in de Kamer om een duurzaam perspectief te bieden voor zowel boeren als de natuur.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.