De vier nieuwe coalitiepartijen hebben het woord sportvereniging niet één keer genoemd in hun hoofdlijnenakkoord. Dat is niet acceptabel voor CDA Kamerlid Inge van Dijk en haar SP en GroenLinks/PvdA collega's Michiel van Nispen en Mohammed Mohandis. Zij schreven daarom onderstaande opinie die op 15 juni in het Algemeen Dagblad stond.

 

We verheugen ons op een mooie sportzomer. Veel mensen zullen met ons genieten van het EK voetbal en de olympiërs in Parijs. Ook staan veel mensen wekelijks langs de lijn bij sportende kinderen of zijn als vrijwilliger actief om al die sportteams te coachen en te trainen.

En anderen staan regelmatig zelf in de sportschool of op het veld. Het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, laat vooral mooie woorden zien over het belang van sport en preventie, maar door allerlei financiële maatregelen wordt het een kaalslag. Zo krijgen we Nederland niet gezonder, maar minder in beweging en daar betalen we als samenleving later een enorme prijs voor. Diverse maatregelen zullen leiden tot fors minder inkomsten voor de sport en het sporten duurder en minder toegankelijk maken.

De voorgestelde btw-verhoging raakt niet alleen de culturele sector hard, 7 miljoen sporters gaan meer betalen voor hun sport. Kaartjes voor voetbalwedstrijden worden duurder, maar ook een kaartje voor de ijsbaan, het zwembad en de contributie van de sportschool. Het aantal Nederlanders dat blijft sporten zal flink dalen met deze maatregelen. Met name mensen met lage inkomens raakt dit extra hard. Zwemlessen worden nog duurder terwijl middeninkomens nu al zien dat een A-diploma halen de 1000 euro aantikt.

Dat bedreigt de zwemveiligheid in Nederland en vergroot de tweedeling. Sportorganisaties vrezen verschraling over de hele linie met mogelijke ontslagen van sportprofessionals, tot wellicht faillissementen van sportbonden en verenigingen. Honderden sportverenigingen luiden de noodklok. Zij proberen hun sportparken te verduurzamen, maar ervaren een onbetrouwbare overheid nu de beloofde energiesteun uitblijft. Ook dreigt een budgetkorting van 10 procent van specifieke uitkeringen naar gemeenten, die in iedere stad en dorp te merken zal zijn op het gebied van sport en bewegen.

Het woord sportvereniging komt niet eens voor in het coalitieakkoord. Alsof het allemaal prima gaat. Partijen die zeggen op te komen voor de regio doen weinig concreets om het verenigingsleven te versterken. Dat de vier partijen de belangen van de sporters, sportverenigingen en de sportondernemers over het hoofd hebben gezien of in ieder geval niet integraal hebben gewogen, is kwalijk. Onacceptabel als dit niet gerepareerd wordt. Het sportverenigingsleven in steden en dorpen moet behouden blijven. We willen een gezonde sportieve samenleving, met ruimte voor breedtesport én mogelijkheden voor topsport. Sport moet toegankelijk blijven voor iedereen.

Bestaanszekerheid was een belangrijk thema in de verkiezingscampagne en daar hoort ook bij dat kunnen sporten voor iedereen betaalbaar moet zijn. Nu komt het erop aan. Kom op voor sport en bewegen, nu het nog niet te laat is. Wij zullen in elk sportdebat concrete voorstellen doen en deze vier partijen uitdagen om de sportsector te versterken. Om het verenigingsleven en al zijn vrijwilligers te helpen om levensvatbaar te zijn. We willen geen naar binnen gekeerde samenleving die verder verbubbelt achter het scherm. Maar een bewegende samenleving van mensen die naar elkaar omkijken.

Inge van Dijk (CDA), Michiel van Nispen (SP) en Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA) zijn lid van de Tweede Kamer.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.