De Tweede Kamer wil op voorstel van het CDA dat het uitbreiding van achteraf betalen via ‘afbetaalapps’ zoals Klarna naar fysieke winkels wordt tegengehouden door het kabinet. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de motie die CDA Tweede Kamerlid Inge van Dijk bij de begroting Economische Zeken op 17 oktober indiende om het Kabinet de opdracht te geven te voorkomen dat het ‘buy now, pay’ later-model wordt ingevoerd in fysieke winkels.

De introductie van ‘buy now, pay later’-diensten heeft volgens geleid tot een ongeremd consumentisme terwijl consumenten, met name jongeren, onvoldoende beschermd worden tegen de risico’s zoals het oplopen van problematische schulden. Inmiddels zijn de kosten van problematische schulden voor de samenleving opgelopen tot jaarlijks 8,5 miljard euro.

Inge van Dijk (CDA): “De verleiding en het gemak om geld uit te geven dat je soms niet hebt, gaat ten kosten van mensen zelf en van de samenleving. De financiële problemen waar mensen in terecht zijn gekomen sinds de opkomst van ‘buy now, pay later’-diensten is al veel te groot. Dit probleem moeten we niet nog groter maken door achterafbetalen ook in winkelstraten in te voeren.” 

De motie is mede-ingediend door door ChristenUnie, GroenLinks-PvdA, SGP, VVD en NSC en op 22 oktober unaniem aangenomen door de Tweede Kamer. Daardoor moet het kabinet de invoering van achteraf betalen in fysieke winkels tegenhouden. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.