10 juli 2024

CDA: SAMENKRACHT gaat om steun aan elkaar

In de vergadering van Provinciale Staten op 10 juli 2024  was de vaststelling van de Sociale Agenda van Drenthe aan de orde. 
In de commissievergadering had Sonja Hilgenga al aangegeven dat het CDA de sociale agenda omarmt.
  Klik hier voor vorig bericht.

Verbinding voorkomt uitsluiting en discriminatie
Statenlid Sonja Hilgenga benadrukte nogmaals dat bij het CDA niet het individu centraal staat maar de gemeenschap. Samenkracht gaat niet alleen om ontmoeting maar vooral ook over steun aan elkaar waarbij we er steeds voor zorgen dat iedereen mee kan doen. Die verbinding versterkt samenwerking en voorkomt uitsluiting en discriminatie.

Geen voorwaarden co-financiering: kwetsbaar
Mevrouw Hilgenga stelde dat de sociale agenda nadrukkelijk de slagroom moet zijn op de chocolademelk van het gemeentelijk beleid. Zij riep op alert te blijven dat de bijdragen van de provincie niet worden ingezet om de tekorten die ontstaan door bezuinigingen vanuit het Rijk te compenseren. Mevrouw Hilgenga constateerde dat in de sociale agenda geen voorwaarden zijn gesteld als het gaat om co-financiering. Dat maakt de sociale agenda op dit punt kwetsbaar. 

Ruimte voor initiatieven van onderaf en inbreng ervaringsdeskundigen
Mevrouw Hilgenga  noemde, als het gaat om kansrijke projecten op het gebied van armoede,  de inbreng van ervaringsdeskundigen en ruimte voor initiatieven van onderaf enorm belangrijk is. Het CDA zal de rol van de Alliantie van Kracht met aandacht volgen.

Financiële huisarts
Sonja Hilgenga introduceerde het begrip “financiële huisarts”. Zij vertelde dat: “Een werkgroep van het CDA rondom het armoedebeleid, ondersteund door ervaringsdeskundigen, wil werken aan het integreren het bestaande aanbod in nieuw soort huisarts- loket, namelijk de financiële huisarts. Lokaal, Onafhankelijk, vertrouwelijk, laagdrempelig en met een brede blik naar het gezinssysteem en met de mogelijkheid om te verwijzen naar specialisten uit de tweede lijn”.  Zo krijgen inwoners steun in de lokettenjungle op dit vlak. 

Het hele betoog van Sonja Hilgenga lezen? Klik hier
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.