04 november 2016

CDA Drenthe wil meer aandacht voor de agrarische sector

Dit kabinet heeft de agrarische sector verwaarloosd, was één van de uitspraken tijdens de CDA ledenvergadering die gewijd was aan de boeren en hun problemen. “Meer regels, minder waardering en een overheid die wegkijkt,” dat moet veranderen was de mening van de aanwezige CDA-ers.

De productiviteit is spectaculair toegenomen en de milieubelasting juist afgenomen, vertelde Roel Visser, beleidsadviseur Ruimtelijke ontwikkeling LTO Noord. Maar het sociaaleconomisch belang van land- en tuinbouw heeft een heel ander gewicht en positie gekregen. Het probleem is dat het verantwoord inkomen van de agrarische ondernemer niet meer centraal staat. Boer en tuinder moeten hun plek in de maatschappij steeds opnieuw verdienen. De maatschappij en de overheid stellen nu in verschillende toonaarden zaken als, milieu, landschap, dierwelzijn, volksgezondheid en biodiversiteit centraal. De boer moet de samenleving uitleggen dat hij goed bezig is, bovenop het voldoen aan regels. En dat terwijl de belasting van het milieu door de agrarische sector de laatste jaren spectaculair is afgenomen. Op dat gebied is nauwelijks nog winst te halen. “Het laaghangend fruit is geplukt,” aldus Roel Visser.

Twee agrarische ondernemers vertelden hoe zij de ontwikkeling het hoofd bieden. Gerard Mul van de Sonneclear Hoeve in Fluitenberg heeft gekozen voor verbreding van de het bedrijf tot een multifunctioneel biologisch landbouwbedrijf met 110 melkkoeien en de productie van 40.000 liter Sonneclaer-ijs per jaar. Daarnaast zijn er 40 kampeerplaatsen gerealiseerd. Het doel, iedereen de boerderij laten beleven. Toegevoegde waarde creëren, risico spreiding en het imago van de agrarische sector verbeteren.

Bauke Meijer, boer te Witteveen, heeft als bedrijfsmissie, “Sterk in kringloop denken.” Dat betekent, meer kennis vergaren over de kringlopen die plaatsvinden op het eigen erf. Dus efficiënter om gaan met de dieren, mineralen en gewassen in deze kringlopen. Door deze aanpak worden de bodemvruchtbaarheid, de gezondheid van de veestapel verbeterd. Het verlaagt de kostprijs van de melk en er wordt op een duurzame manier melk geproduceerd. Het gaat om evenwichtsbemesting, die gebaseerd is op individuele bemestingsnormen. Er moet dus een politiek beleid komen die dit mogelijk maakt!

De aanwezige CDA-ers waren het er over eens dat er een agrarisch beleid moet komen waarbij de politiek de randvoorwaarden stelt, en dat binnen die randvoorwaarden de agrariërs meer ruimte moeten krijgen.

04-11-2016

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.