CDA verrast door bericht over ‘EETteam’
PERSBERICHT CDA HOOGEVEEN
CDA verrast door bericht over ‘EETteam’
Het CDA heeft vragen aan het college gesteld naar aanleiding van een krantenartikel over het ‘EETteam’. De partij vraagt zich af waarom de gemeente hier aan mee doet en in welke rol, terwijl er al zoveel andere plekken zijn waar mensen terecht kunnen met vragen over eetproblemen en/of voedingsadvies.
Kleine overheid, ruimte voor de samenleving
‘Wij zijn voor een kleine overheid. Een overheid die veel ruimte laat aan de samenleving en die niet alles naar zich toetrekt, maar zich concentreert op het zo goed en goedkoop mogelijk uitvoeren van een aantal kerntaken,’ zo stelt CDA-raadslid Peter Koekoek. Om te beslissen wat die kerntaken precies moeten zijn, pleit de partij al sinds 2015 voor een kerntakendiscussie en een structurele kritische houding ten opzichte van alle uitgaven en activiteiten van de overheid. ‘Die kritische houding geldt niet alleen voor domeinen waar tekorten zijn, maar voor alle domeinen. Zuinig zijn op geld dat we via belastingen van inwoners krijgen, is namelijk niet alleen belangrijk in financieel moeilijke tijden, maar altijd’, aldus Koekoek. In 2016 nam de gemeente in de begroting op dat voortaan bij alle activiteiten drie focusvragen zouden worden gesteld: ‘Waarom? Waarom de gemeente? En: waarom op deze manier?’. Het CDA vraagt zich af wat de antwoorden op deze vragen zijn bij het EETteam.
Waarom gemeentelijk EETteam?
In de Hoogeveensche Courant van 6 januari vraagt de gemeente aandacht voor een zogeheten EETteam. ‘Het EETteam kan vragen van ouders en kinderen beantwoorden over eten,’ zo staat in het artikel en als voorbeeld wordt genoemd: ‘Mijn kind eet geen stukjes’, maar ook: ‘Mijn kind heeft onder- of overgewicht’. In het licht van de discussies in de raad over kerntaken en een zuinige overheid, is het CDA verrast over dit artikel: ‘Ook wij vinden goede voeding en gelukkige kinderen uiteraard belangrijk, maar is de begeleiding op dit terrein nu een kerntaak van de gemeente? Bij vragen over voeding zijn er al zoveel plekken waar ouders terecht kunnen, beginnend op het consultatiebureau, bij huisartsen, diëtisten en zelfs psychologen of de speciale eetkliniek in Zwolle. Daarnaast zijn er nog volop maatschappelijke initiatieven en campagnes zoals Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Welke rol heeft de gemeente Hoogeveen zich op dit gebied dan ook nog toebedeeld? En welke meerwaarde levert de betrokkenheid van de gemeente op?’
De partij heeft daarom over dit initiatief de drie focusvragen uit de begroting 2016 gesteld aan het college::
1. Waarom doen we het? (welk maatschappelijk doel wordt beoogd?)
2. Waarom doen wij het? (is het er nog niet? Is het in de plaats van iets? Kan dit ook los van de gemeente?)
3. Waarom doen we het zo? (,Is de werkwijze effectief en efficiënt in relatie tot het maatschappelijke effect?)
4. Hoe groot is de investering en is die geheel of gedeeltelijk voor de gemeente?