28 juni 2024

Fractievoorzitter Bert Otten beschouwt kadernota 2025


De presentatie van de kadernota is een mooi moment om eens verder te kijken dan de waan van de dag. Samen kijken we vandaag naar wat voor gemeente we willen zijn en het CDA naar wat kijkt hierbij door de CDA bril.
Het CDA Hoogeveen is er voor alle inwoners van de gemeente Hoogeveen.
Daar beoordelen wij de kadernota op. We willen constructief meedenken. Is er voldoende aandacht voor de inwoners die het moeilijk hebben?
Hebben we oog voor de oudere inwoners, onze jeugd, hard werkende mensen en betrokken ondernemers?
Allemaal verdienen ze een betrouwbare en beperkte overheid die naast hen staat.

Ze moeten immers kunnen rekenen op een gemeente die ervoor zorgt dat wat goed is ook goed blijft en die doet wat hij zegt.
Te vaak krijgen wij signalen dat de bureaucratie inwoners en bedrijven tot wanhoop drijft.
Lijstjes worden afgevinkt, terwijl we juist naast de burger willen staan. Met hen willen ontwikkelen en bouwen en daar waar nodig faciliteren en maatwerk leveren. Dat gaat niet van zelf. Dat vraagt iets van de organisatie, het bestuur en de samenleving als geheel. En het kan denkt het CDA.

We zien in Hollandschevel een stevig onderbouwt initiatief rond de sport ontstaan. De sportvisie daar is ontstaan met veel inzet uit het dorp en verenigingen. En het begin is er, de eerste stappen worden in 2025 gezet door de bouw van kleedkamers voor de korfbal.
Maar, voorzitter, het perspectief voor de langere termijn duurt echt te lang. Als het aan het CDA ligt halen we de
investeringen voor de nieuwe sporthal naar voren. Hiervoor hebben we een voorstel opgesteld en daar willen graag over met u in debat.

CDA Hoogeveen zet zich al jaren in voor wat goed is goed moet blijven. Dat betekent dat de basis goed moet zijn altijd aandacht moet hebben. Verkeersveiligheid is zo’n belangrijk punt waarvan je gerust kan zeggen dat het CDA dit voortdurend met de inwoners op de agenda zet.
Wij zien steeds meer plaatsen waar natuurlijke snelheidsbeperkingen ontstaan. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Houdt de kwaliteit van de wegen en fietspaden op een aanvaardbaar veilig niveau. De investeringen
hiervoor mogen niet doorgeschoven worden van 2024 naar 2025 en zo verder. Het CDA Hoogeveen wil dat de beschikbare budgetten dit jaar ook worden besteed!

Voorzitter, even wat anders. In de jaarrekening hebben we gezien dat er van de gelden uit Den Haag voor de opvang van Oekraïners forse bedragen worden overgehouden. Die voegen we dan toe aan de algemene reserve we wrijven ons in de handen met dit resultaat.
Doen we wel genoeg voor deze nieuwe inwoners in onze gemeente? Er wordt verwacht dat 70/75 % van deze mensen niet terug
keert naar de Oekraïne. Moeten we het onderwijs voor de Oekraïners niet professioneler aanpakken?
Het lijkt allemaal wat kort door de bocht, maar graag zouden we van het college een reactie hierop.

Voorzitter, ons volgende punt. Wat goed is, moeten we ook gewoon koesteren en trots op zijn. Denk aan de inzet van vele vrijwilligers, denk aan de diverse lokale evenementen voor jong en oud, denk aan onze ondernemers die de handen keer op keer uit de mouwen steken.
Denk ook aan de BIZ in het centrum, volgend jaar moet er weer over gestemd worden door de ondernemers en het CDA ziet zeker de meerwaarde van de BIZ. In onze gemeente is het goed toeven. We hebben veel voorzieningen, zoals diverse scholen, speelplaatsen, fantastische parken, veel sportmogelijkheden, een theater, mooie winkels en diverse horeca en ga zo maar door.
We willen dat op peil houden, en zo ook een aantrekkelijke gemeente blijven. Maar dan moet het in onze gemeente ook wel aantrekkelijk wonen zijn. Dan moeten er voldoende betaalbare en beschikbare woningen zijn voor uiteenlopende doelgroepen.
Alleen dan kunnen we alle goede voorzieningen ook in stand houden.
Voorzitter, wordt het niet eens tijd om door te pakken en groot te denken? Wordt het nu dan niet eens tijd om samen uit te spreken dat we ons gaan inzetten voor het realiseren van een nieuwe woonwijk? Laten we samen denken in mogelijkheden en innovaties, laten we ons niet beperken door regels en mitsen en maren en durf niet alleen groot te denken maar ook eens echt te doen! Andere gelijkwaardige gemeenten om ons heen pakken deze
handschoen wel op. Graag gaan we hierover met u in debat en we zijn ook bereid hierover met een voorstel te komen.

Omzien naar elkaar heeft het CDA hoog in het vaandel. We zijn ervan overtuigd dat mensen veel op eigen kracht en met elkaar kunnen, maar dan moeten we dat ook steunen en helpen mogelijk maken. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die niet op eigen kracht zich staande kunnen houden.
Helaas hebben nog steeds mensen in armoede leven binnen onze welvarende gemeente. Er zijn nog steeds mensen die aan de zijkant staan. Onbegrijpelijk in deze tijd van voorspoed en welvaart en met deze gemeentelijke spaarpot.
We komen daarom ook met een voorstel voor uitbreiding van budget om de wachtlijst voor beschut werk weg te werken.
Uiteraard zullen we de voortgang van belangrijke thema’s, zoals de uitvoering het komende jaar van onze motie Onze ouderen tellen mee! de Nota Jeugd en de Aanpak Armoedebestrijding.
We zullen als CDA fractie de ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen.

Dan hebben we nog onze zorgen uitgesproken over de beschikbare capaciteit van het ambtelijk apparaat.
Het gaat hierbij niet alleen om het uitvoeren van geplande investeringen maar ook het realiseren van de reguliere exploitatie.
We hebben bij de jaarrekening al gesproken over de mogelijkheid van een capaciteitsplafond, we hebben nu
bij de kadernota een MOTIE hierover opgesteld en daar willen we graag met de raad over in debat.

Over de lokale lasten willen we dit jaar niet zoveel woorden vuil maken. Gezien de resultaten van de laatste jaren komen we zeker met een voorstel om de komende jaren een deel van het positieve resultaat terug te geven aan onze inwoners.

Tot slot, nog één belangrijk onderwerp voorzitter. We missen iets in deze kadernota.
Volgend jaar is het 80 jaar geleden dat Hoogeveen bevrijd is. 80 Jaar vrijheid is een groot goed en voor het CDA zeker een punt waar breed aandacht aan gegeven moet worden. We vragen aan het college bij de begroting met een voorstel te komen hoe we hier vorm en inhoud aan kunnen geven.
Naast de vele zaken die goed gaan en waar we samen trots op mogen zijn, hoort u van ons nog genoeg aandachtspunten voor het komende jaar.
CDA Hoogeveen blijft scherp en kritisch doch constructief en altijd vanuit verbinding.

CDA voor een fatsoenlijk Hoogeveen, voor ons allemaal!
Bert Otten

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.