27 juni 2024

Wonen: van procedure-democratie naar mens-democratie

Fractie en bestuur van het CDA Apeldoorn houden frequent een thema-avond over actuele onderwerpen. Op woensdag 26 juni stond het thema ‘Samen Bouwen & Wonen’ centraal. Hoe krijgen we de huidige woningcrisis vlot getrokken. Bijbouwen van woningen is een essentieel onderdeel van het oplossen van de wooncrisis en krijgt daarom ruim de aandacht. De aandacht voor kwaliteit moet daarbij behouden blijven.

Ambities van Apeldoorn

CDA Apeldoorn raadslid Martin Fransen wist in een kort ‘college’ duidelijk aan te geven welke woningbouwopgaven in Apeldoorn spelen en wat de ambities van de gemeenteraad zijn. Er liggen grote binnenstedelijke opgaven, maar deze leveren onvoldoende woningen op. Daarom worden ook buitengebieden en de dorpen betrokken. Om de planvorming goed te laten verlopen is het betrekken en laten meedoen van inwoners voor Fransen essentieel. Daarnaast heeft het CDA Apeldoorn uitgesproken dat er nadrukkelijk moet worden gefocust op betaalbare woningen in zowel huur als koop.

Volkshuisvesting

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) riep op tot meer aandacht voor de mens in het geheel van de woningbouw:  "We moeten van een procedure-gestuurde democratie veel meer naar een mens-gestuurde democratie groeien". Een woning is meer dan een dak boven je hoofd. Het is een plek, een veilige haven, van waaruit je deelneemt aan de samenleving. Als Kamerlid ziet ze het gemis van integraliteit binnen de ministeries als het gaat over de visie op volkshuisvesting en heeft ze de hoop dat de intussen veranderde inzichten verbetering brengen, die resulteren in een hogere productie van woningen.

Dorpse kwaliteiten

Woningcorporatie directeur Vincent Buitenhuis (Veluwonen) vroeg aandacht voor concepten waarin je een leefgemeenschap ontwerpt en deze de ruimte geeft. Je vult de omgeving in op een manier die prettig wonen als uitkomst heeft. Een goede mix van wonen, werkgelegenheid en voorzieningen. Van winst - naar waarde gedreven. Met aandacht voor sociale aspecten. Dorpen geven daar het goede voorbeeld. De overheid zou hier blijk van meer vertrouwen kunnen geven. 

Lokaal overleg

Wouter Garritsen gaf vanuit zijn ervaringen bij het Overlegplatform Wonen Apeldoorn en LeClercq projectontwikkeling een opsomming van aandachtpunten die zich bij de ontwikkeling van wonen voordoen. Door een integrale benadering en efficiënte afstemming kan een grotere productie van woningen bereikt worden binnen de bestaande regelgeving.

Gezamenlijke aanpak blijkt ingewikkeld

De wooncrisis daagt partijen uit om te komen tot een gezamenlijke aanpak. Er is een algemeen belang om tot snelle ontwikkeling van wonen te komen. Echter de praktijk blijkt weerbarstig. De koers van de overheid wijzigt nog wel eens. Daarbij komt de overdaad aan regelgeving, het overschrijden van termijnen, stapeling van ambities, verkokering, gemis aan integraliteit, onvermogen tot schakelen en files bij de rechtbanken door een hausse aan bezwaren. Dit alles remt de snelle realisatie van projecten af. En als je alles gehad hebt en een aannemer gevonden die de klus zal klaren, dan nog kunnen het ontbreken van een elektriciteitsaansluiting en/of wateraansluiting roet in het eten gooien. Het wachten is dus op de wet ‘versterking regie volkshuisvesting’ die instrumenten kan bieden.

Hoe moet het nu verder?

Een belangrijke drempel wordt gevormd door het gebrekkig stroomlijnen en afstemmen in de verschillende overlegsituaties. Daar valt winst te behalen. Het verschil in beleving van urgentie is te groot. Het samenbrengen van ambtelijke inspanningen, ontwikkelaars/bouwers en woningcorporaties zou binnen een korter tijdsbestek moeten kunnen en meer gericht moeten zijn op een met zekerheid en binnen een bepaalde termijn te verwachten uitkomst in de productie van woningen.

Op 25 september organiseert het CDA Apeldoorn de volgende thema-bijeenkomst. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.