Afvalinzameling op de schop
Op donderdag 22 juni bespreekt de raad het nieuwe afvalplan voor de gemeente. Kern van de verandering is het zgn. omgekeerde inzamelen: alleen afvalstromen die de burger geen geld kosten worden nog opgehaald.
Het overige, grijze restafval kan in de ondergrondse container tegen een stortingstarief, of desgewenst in een kleine grijze container. Het gewenste en gehoopte effect is dat de hoeveelheid grijs restafval flink vermindert. Nu is dit nog 130 kg, over een aantal jaren kan dit naar 30 kg per persoon.
Het CDA vindt het milieudoel nuttig, en de spin-off op de CleanTech regio is mooi. Verduurzaming die wij voorstaan.
Tegelijkertijd vinden wij het lastig om dit als raadsfractie voor mensen te besluiten. Zo is het een weinig aantrekkelijk vooruitzicht om als jonge ouders met een huisvuilzak vol luiers onder de snelbinder naar de container te fietsen. Wij vragen van het college een maximale inspanning om luierrecycling van de grond te krijgen. Graag zien wij in kinderrijke buurten het systeem pas ingevoerd worden als de luierrecycling een feit is.
Milieuvriendelijker afvalinzamelen is goed zolang de lasten niet stijgen en het gemak voor burgers niet afneemt. Het CDA is van mening dat dit essentiële voorwaarden zijn voor de bereidwilligheid om een nieuwe stap in restafvalvermindering te zetten.
Wij willen daarom van college een aantal harde toezeggingen om Apeldoorn succesvol te laten aanhaken op het plan:
1. De invoering is geleidelijk. Bewoners weten precies wanneer wat gebeurt, hoe het werkt, waar men terecht kan met restafval en wat het kost. Het tarief voor de 140 ltr container is nog niet bekend. Wat het CDA betreft: per liter maximaal even duur als de 240 ltr container.
2. De spullen doen het. Wij vroegen eerder deze periode aandacht voor haperende ondergrondse containers en rondslingerend afval. Bij invoering van omgekeerd inzamelen (per wijk of anders) moeten de installaties en de pasjes die gezinnen hebben storingsvrij werken.
3. Per fase van invoering wordt nauwlettend geëvalueerd en bijgestuurd. Klachten van burgers worden onderzocht en aan indieners teruggekoppeld.
Heeft u vragen of opmerkingen? Laat het vooral weten.
Hessel Dooper