'Uit de fractie' - korte kijk op de behandeling in PMA of Raadsvergadering - 11
15 juni 2023: Raadsvergadering
De agenda, stukken én de videoregistraties kun je hier terugkijken.
Alinda Fredriks:
Het is merkbaar dat er hard gebouwd wordt aan onze mooie gemeente, dit vertaald zich namelijk in een volle raadsagenda met, onder andere, veel bestemminsplan wijzigingen en andere ontwikkelingen in de openbare ruimte. Belangrijk voor mij was de behandeling van de jaarrekening en het verslag. Voor het eerst in een lange tijd heeft de accountant een verklaring met beperkingen afgegeven. Deze heeft betrekking op de wijze waarop de gemeente Apeldoorn omgaat met inkoop en aanbestedingen. Een item wat ik al een aantal jaar terug zie komen als aandachtspunt vanuit de accountant. De wethouder zal op dit punt hard aan het werk moeten.
Collega Clariska voerde vorige week in de PMA het woord over het actieplan preventie en gezondheid. Een mooi plan, wat een goede basis legt om op voort te bouwen. Wel heb ik benoemd dat wij zorgen hebben over de stap van formele zorg naar informele zorg. Hoe wordt er geborgd dat deze niet te snel gemaakt wordt en dat er vrijwilligers zijn die hierin ondersteunen?
De jaarverslagen, toekomstplannen en begrotingen van onze verbonden partijen stonden ook op de agenda. Hiervoor had het college een aantal zienswijzen opgesteld. Met een zienswijze maak je kenbaar, als raad en college, wat je van een plan of jaarverslag vindt. Het CDA Apeldoorn kon zich vinden in alle zienswijzen, net als de rest van de raad en er werd unaniem voor gestemd.
Als laatste stonden er twee moties vreemd op de agenda. Beide over een symbolische stoel in de raad. Collega Dieuwke de Boer van GroenLinks stelde een stoel voor de toekomst voor. Een gebaar dat de raad eraan moet herinneren dat elk besluit dat er gemaakt wordt effect heeft op de generaties die nog gaan komen. Zij hield een emotioneel en mooi betoog hiervoor. Toch stelden wij vraagtekens bij het voorstel. De raadszaal is een plek voor gekozen volksvertegenwoordigers, een plek die ik heel serieus neem. Door de deur open te zetten voor allerlei symbolen, doe je hier afbreuk aan. Het debat over het voorstel was ook een debat vol tegenstellingen en polarisatie; een collega die stelde dat de zittende raadsleden zich niet bezighouden met de jeugd en de toekomst, een collega die stelde dat alleen zijn partij denkt en bouwt aan de toekomst, anderen die juist aandacht vroegen voor andere groepen en ook het hier en nu. Een motie die opgezet was om verbinding te leggen, pakte wat mij betreft anders uit. Voor ons reden om deze motie niet te steunen. De motie die daarop volgde was van BVNL en zij pleitten voor een symbolische stoel voor afgehaakt Nederland. Deze motie werd niet behandeld, omdat BVNL deze gelijk bij bespreking introk. Een duidelijk voorbeeld van dat wat we in het debat bedoelden weer te geven.
Martin Fransen:
Er stonden veel onderwerpen geagendeerd. Wat viel mij op?
Zoals eerder door CDA Apeldoorn aangegeven zijn wij enthousiast over de herontwikkeling van de Oranjerie. Na sloop (op dit moment al 50% leegstand) ontstaat er een mix van woningen (met name in het betaalbare segment), winkels en een hotel. Er is veel ruimte voor groen. Het wordt een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Omdat de ontwikkelaar financieel de zaken niet rond krijgt, draagt de gemeente financieel behoorlijk bij. CDA Apeldoorn vindt dit gerechtvaardigd omdat deze ontwikkeling bijdraagt aan het behalen van onze doelen; een prettig en groen centrum met een goed ondernemersklimaat en waar mensen meter plezier wonen en verblijven.
Daarnaast is er gesproken over de ontwikkeling van het gebied tussen Marktstraat, Beekstraat en Stationstraat. Om hier een mooie ontwikkeling mogelijk te maken met woningbouw, groen en een mooie afronding van het marktplein pakt de gemeente de regie. Aan de orde was de vestiging van een zgn. Wvg (wet voorkeursrecht gemeenten) waarmee de gemeente het recht krijgt om als eerste panden te verwerven. Deze actieve rol past bij de ambities die we hebben als gemeente. De keerzijde is, waar Martin Fransen ook begrip voor toonde, dat ondernemers zich overvallen voelen. Dit vraagt goede communicatie en participatie ook met andere ondernemers, grondeigenaren en omwonenden in het verdere proces. Hier heeft CDA Apeldoorn aandacht voor gevraagd.