12 april 2024

'Uit de fractie' - korte kijk op de behandeling in PMA of Raadsvergadering - 40

 11 April 2024: PMA

De agenda, stukken én de videoregistraties kun je hier terugkijken.

Martin Fransen: "Concepten ontwikkeling Zuidrand (consultatie)"

CDA Apeldoorn is al bij de vaststelling van de omgevingsvisie in 2022 akkoord gegaan met een forse woningbouwontwikkeling in het gebied ten zuiden van de A1, globaal tussen Beekbergen en Klarenbeek. CDA Apeldoorn heeft nogmaals aangegeven dat onze prioriteit wel ligt bij het afmaken van de stad. Daar zijn we nu volop mee bezig in de binnenstad, spoorzone en de kanaalzone. Parallel daaraan gaan we dus plannen maken voor de zuidrand. Het gaat hier overigens niet alleen om woningbouw (vooralsnog tussen de 2500 en 3000 woningen), maar ook bedrijventerreinen en zonneparken. 

De afgelopen week werd duidelijk dat er in het gebied onrust is ontstaan over de 2 modellen die zijn gemaakt. CDA Apeldoorn heeft aangegeven dat wij er vanuit gaan dat er goed wordt geluisterd naar de inwoners van het gebied. Volgende week gaat het college om die reden in gesprek. CDA Apeldoorn heeft zijn verbazing uitgesproken over enkele partijen in de raad die een paar weken geleden via een motie het college de ruimte willen geven om meer woningen en voorzieningen te realiseren. Afgelopen donderdag riepen dezelfde partijen om aandacht voor participatie; hoe zo luisteren naar onze inwoners?

Als CDA Apeldoorn hebben  wij het volgende meegegeven: zorg voor een adaptieve planvorming. We bedoelen hiermee dat de planvorming en realisatie waarschijnlijk loopt van 2030 tot 2045. Maatschappelijke, economische en demografische ontwikkelingen kun je niet voorspellen, dus leg je niet teveel vast. Daarnaast hebben we aangedrongen op het gelijktijdig oplopen van een ontwikkelstrategie. Je kunt je visie niet los zien van grondposities en de inzet van ook gemeentelijke (financiële) middelen. CDA Apeldoorn wil dit alles integraal afwegen. De hoeveelheid zonneparken en de impact op het gebied baart ons zorgen. Tot slot hebben wij aandacht gevraagd voor de genoemde participatie.

De plannen zullen steeds concreter worden. We houden u op de hoogte.

Martin Fransen: "Uitvoeringsagenda BSK 3.0 'Stadmaken op de Veluwe'"

Stadmaken op de Veluwe gaat over de vele projecten die lopen in de binnenstad ook wel het BSK gebied (Binnenstad, Spoorzone en Kanaalzone) genoemd. Al eerder bent u hier uitgebreid over bijgepraat. Het gaat hierbij ondermeer om veel woningen (7500), andere functies, verkeer en mobiliteit en vergroening van de binnenstad. Het CDA Apeldoorn is zeer content met de focus op onze binnenstad. Afgelopen werd een stuk behandeld wat een mooi integraal overzicht geeft van de vele projecten. CDA Apeldoorn heeft aan de ene kant vertrouwen uitgesproken, omdat er goed en hard gewerkt wordt aan het mooier maken van onze binnenstad en de noodzakelijke woningen, met name betaalbaar voor onze zorgmedewerker, politieagent en onderwijzer. CDA Apeldoorn heeft ook een zorg uitgesproken. Veel plannen, maar er worden te weinig woningen opgeleverd. Van het totale programma is maar 13 % harde plancapaciteit, dwz dat we daar binnenkort mee aan de slag kunnen. We lopen tegen veel problemen op zoals stikstof en netcongestie. Daarnaast lopen er pittige gesprekken met marktpartijen en bij met name inbreidingslocaties is de kans op een beroeps- en bezwarenprocedure groter. Dit alles baart het CDA Apeldoorn veel zorgen. Dus content met de aanpak maar zorgen over de voorgang. We zullen het college op dit punt kritisch volgen.

Myrthe Kuiper: "Verkoop maatschappelijk vastgoed (vervolg)"

In de gemeente is discussie ontstaan over het vastgoedbeleid van de gemeente naar aanleiding van de voorgenomen verkoop van de Wenumse watermolen en de mogelijke
verkoop van de moestuin Havenpark. In 2012 was uitgangspunt dat het bezit van vastgoed wat niet bijdraagt aan de beleidsdoelen wordt verkocht. Het idee is dat de gemeente de activiteiten en maatschappelijke organisaties ondersteunt en niet persé het vastgoed hoeft te bezitten. Uiteindelijk zijn er ongeveer 100 panden verkocht, soms aan de huurder soms aan anderen.
Standpunt CDA Apeldoorn eerder: Het CDA Apeldoorn hecht eraan dat maatschappelijke organisaties niet de dupe zijn van verkoop door de gemeente en een geschikte plek moeten kunnen vinden. Met de motie ‘ook onder dak’ uit 2016 heeft het CDA het college opgeroepen hiervoor haar uiterste best te doen en anders bij de gemeenteraad terug te komen. Voor sommige wijkgebonden verenigingen of organisaties is dat uiteraard in de buurt waar zij zich bevinden. Ook heeft het CDA Apeldoorn al eerder vragen gesteld aan het college of er voldoende ruimte is voor de huisvesting of activiteiten van maatschappelijke organisaties. Deze plekken hoeven uiteraard niet altijd in handen van de gemeente te zijn.
Standpunt CDA Apeldoorn nu: Het CDA Apeldoorn stelt voor om opnieuw te kijken naar de situatie van het maatschappelijk vastgoed. Is en blijft er voldoende plek voor ontmoeting in een wijk? Kunnen maatschappelijke organisaties en initiatieven een plek vinden? Als dit niet zo is moeten we met elkaar kijken hoe we dit aanvliegen. Het CDA Apeldoorn is voor het behoud van de muziekvereniging, moestuin, buurtvereniging en alle andere initiatieven. Zij zijn onze gemeenschap en verdienen een plek in onze gemeente. Maar dat gaat veel verder dan de 7 panden die nu  onderwerp zijn van discussie. Laten we kijken hoe de maatschappelijke initiatieven in onze gemeente het best gediend worden en niet vervallen in willekeur of koehandel.

Hans van Gerrevink: "Debat subjectieve veiligheid binnenstad en de parken"

Het CDA Apeldoorn heeft in samenwerking met de ChristenUnie en de VVD in Apeldoorn het gesprek opgestart over Subjectieve Veiligheid. Het gevoel of je veilig bent in de gemeente Apeldoorn. Dat blijkt per stadsdeel of dorp nogal te verschillen. In het Integraal Veiligheidsplan voor Apeldoorn hebben we dit geadresseerd door Sociale Kwaliteit - waar subjectieve veiligheid onder valt - prioriteit te geven. En ondanks dat de cijfers zeggen dat de gemeente steeds veiliger wordt is dat qua gevoel niet overal zo. Reden om na een aantal voorbereidende sessies met veel verschillende doelgroepen nu het debat met de partijen te voeren. Het resultaat wordt verder gebracht door bijvoorbeeld voorstellen te doen richting de begroting en deze in te brengen bij de terugkoppeling van de stand van zaken over de veiligheid in Apeldoorn die later wordt besproken. Simpelweg meer handhaving blijkt niet genoeg. Daarnaast is het personeel niet altijd vindbaar. Samenwerking tussen zorg, ondernemers en handhaving blijkt wel te werken. Dat moet wat het CDA Apeldoorn betreft worden uitgebreid. Het weerbaarder maken van inwoners is ook belangrijk. Zodat je je ook sneller veiliger voelt. Tenslotte moet bij de inrichting van de stad (bijvoorbeeld voor het 'stadspark Apeldoorn') rekening worden gehouden, met zichtlijnen, verlichting en stadsmeubilair. Op die manier worden de nieuw toe te voegen onderdelen geen plekken voor overlast en verrommeling. Het CDA Apeldoorn pakt dit verder op met de samenwerkende partijen.

Hans van Gerrevink: "Technische bespreking VNOG/Brandweer"

In deze bijeenkomst kregen we - nadat we het in de laatste tijd veel over de route hebben gehad - een inkijkje in het ontwerp van deze nieuw te bouwen kazerne aan de Matenpoort. Het eerste structuurontwerp is gereed en er ligt later een keuze voor om één of twee verdiepingen te bouwen afhankelijk van de ruimte die nodig is voor bijvoorbeeld de VNOG of andere veiligheidspartners. Die zouden overigens ook een plek kunnen krijgen in het veiligheidscentrum dat als geheel over twee kavels ligt verspreid. Het doel is om toe te werken naar een technisch- en detailontwerp. Op basis daarvan kan een inschatting van kosten worden gemaakt zodat er geld kan worden gereserveerd in de gemeenteraad. Brandweercommandant Diemer Kransen is enthousiast over locatie en faciliteiten. Het CDA Apeldoorn denkt dat de locatie in orde is, maar heeft eerder gehamerd op de uitbreiding van het route-onderzoek. We blijven de ontwikkeling hiervan zeer nauw volgen. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.