25 mei 2024

'Uit de fractie' - korte kijk op de behandeling in PMA of Raadsvergadering - 44

23 mei 2024: PMA

De agenda, stukken én de videoregistraties kun je hier terugkijken.

Myrthe Kuiper: "Bomenbeleid en bijbehorende APV regels" en "Financiële afdracht Vitale Vakantieparken"

Het CDA is voorstander van heldere regels om bomen en biodiversiteit te beschermen. We zijn positief over het nieuwe bomenbeleid. We hebben gevraagd om ook bijzondere hagen te beschermen. We hebben onze twijfels over de noodzaak en wenselijkheid van het voorstel om bomen en heggen dichter (50 en 0 cm) op de erfgrens te plaatsen zonder afstemming met de buren. 

Er loopt een pilot waarbij enkele vakantieparken worden omgevormd tot woonwijk. Het CDA is er voorstander van om hierbij een bijdrage te vragen van de eigenaren en dat geld te investeren in de toeristische sector. De gekozen systematiek had wat ons betreft eenvoudiger gekund maar we hebben hier geen bezwaar tegen. Vanwege bedenkingen van andere partijen komt de wethouder met een aangepast voorstel. 

Martin Fransen: "Beleidsregel Parkeren 2024 en (concept) Actieplan Deelmobiliteit"

Donderdag stond het parkeerbeleid en deelmobiliteit op de agenda. Kort samengevat: de parkeernormen met name in de binnenstad worden naar beneden bijgesteld en er wordt ingezet op deelmobiliteit. Dit heeft te maken met onze ambities: veel nieuwe woningen met voorzieningen in met name het BSK gebied (binnenstad, spoorzone, kanaalzone)en  het toevoegen van veel groen. De binnenstad moet een plek worden waar je graag woont, elkaar ontmoet en een centrum winkelgebied dat ondernemers toekomstperspectief biedt. Dit alles vraagt veel ruimte, we moeten keuzes maken. Dit betekent meer ruimte voor de wandelaar en fietser en minder ruimte voor de auto. Dit betekent bij met name nieuwbouw geen parkeerplaatsen voor de deur maar op enige afstand op een centrale plek en mensen bewegen om fietsen, scooters en auto’s te delen. Mede gelet op minder prettige ervaringen met de deelscooters gaat de gemeente hier de regie pakken. In het DNA van het CDA zit hier wel een kritische houding, omdat we geloven in de kracht van de samenleving en geen overheid die het wel even regelt. Gelet op de genoemde ambitie zijn we echter wel akkoord gegaan. De voorwaarde is wel om oog te hebben voor de huidige bewoners, ondernemers en mensen met een beperking. Daarnaast gaat het voor een deel over gedragsverandering, dit is spannend en we zullen dit nauwlettend volgen.

Hans van Gerrevink: "Stand van zaken ontwikkeling Veiligheidscentrum"

We hebben voor deze behandeling de laatste stukken gekregen over de stand van zaken van de nieuwe brandweerkazerne die opgewaardeerd wordt naar een Veiligheidscentrum. Een mooie ambitie waarin de raad ook veel heeft gevraagd aan het college. Het moest duurzaam, we ondersteunden de komst van het hoofdkantoor van de VNOG en we kozen met elkaar voor deze locatie. Nu weten we dat er mogelijk een brug nodig is voor de juiste routes, loopt er een onderzoek naar hoe die routes dan het beste kunnen lopen en zijn we wat geschrokken van de kosten voor een dergelijk centrum. We gaven in dit debat een signaal af richting het college dat de kosten en baten (van bijvoorbeeld verhuur) beter op elkaar moeten worden afgestemd. Dat er moet worden gekeken of er besparingen mogelijk zijn. Ik meldde: "... van veiligheid heb je nooit genoeg. Van ambitie meeestal net iets te veel.". De wethouder neemt de suggesties mee richting het financieel perspectief en de begroting. De daadwerkelijke keuze wordt gemaakt op basis van het budget dat in februari 2025 bekend moet zijn. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.