15 juni 2024

'Uit de fractie' - korte kijk op de behandeling in PMA of Raadsvergadering - 46

13 juni 2024: Politieke Markt en Raadsvergadering

De agenda, stukken én de videoregistraties kun je hier (PMA) en hier (Raadsvergadering)  terugkijken.

Vanuit de gehele fractie: "Opbrengsten van het maatschappelijke debat over de mogelijke scenario’s"

Door de unaniem aangenomen motie van CDA Apeldoorn en D66 is er een uitgebreid participatietraject gestart met betrekking tot de forse bezuinigingen die nodig zijn omdat er forse tekorten ontstaan de komende jaren. We hebben organisaties en inwoners gevraagd om mee te denken ondermeer door enquetes, gesprekken met raadsleden op het marktplein en hoorzittingen op het stadhuis. Dit is zeer succesvol geweest. Ruim 4000 mensen hebben gereageerd op de enquête en twee weken terug waren er veel organisaties vertegenwoordigd in de PMA’s.

Deze gesprekken stellen ons voor diverse dilemma’s. De passie, betrokkenheid spat ervan af en de belangen die vertegenwoordigd worden zijn immens. Dillema’s die ons buikpijn geven. Een budget van €10.000,- kan voor een organisatie of vereniging het verschil maken. Organisaties die samen met vrijwilligers zoveel goeds en moois doen voor onze maatschappij.

Als gemeente heb je zichtbare, onzichtbare, incidentele en structurele uitgaven. Het is een lastige puzzel, met allerlei verplichtingen. Hoe houd je de balans tussen het verder ontwikkelen en bouwen aan onze gemeente en oog hebben voor onze individuele inwoners en hun belangen. Belangrijker nog, hoe leggen wij dit uit aan onze inwoners. Inwoners die zien dat er een grote markthal geplaatst wordt en tegelijk horen dat wij minder geld willen uitgeven aan bepaalde maatschappelijke doelstellingen. Inwoners die aangeven dat zij die keuzes niet snappen. Hoe maken wij onze keuzes, de verschillende afwegingen die eronder zitten, aan hen duidelijk?

Raadsvergadering: "Bomennota"

Afgelopen donderdag stond onder andere de bomennota op de agenda. Fijn dat deze nota er is en zich richt op het groen houden van onze gemeente. In de nota zat een voorstel om de afstand om bomen te plaatsen in de tuin aan te passen van 2 meter naar 0.5 meter en de afstand voor heesters en heggen op nihil te zetten in plaats van 0.5 meter. Wij steunden het voorstel van BvA om dit niet te doen en de oude norm vast te houden. Wij proberen in te zetten op een overheid die niet te veel regels oplegt en in te zetten op de verantwoordelijkheid van inwoners zelf. In dit geval is een duidelijke overheid, die een duidelijk kader meegeeft een goed handvat voor inwoners. Het voorstel haalde het niet en is verworpen.

In de raad is het parkeerbeleid aan de orde geweest. Belangrijk onderdeel is een lagere parkeernorm in het centrum en toepassing van deelmobiliteit. Dit is nodig omdat we veel woningen gaan bouwen en ook een mooie en groene openbare ruimte willen creëren. Minder ruimte voor de auto en gebruik maken van deelmobiliteit. CDA Apeldoorn vindt dit spannend maar juist in het centrum bij het OV (spoor) is dit kansrijk. Met name coalitiepartijen (niet de gehele coalitie) dienden een motie in om het uit te stellen. CDA Apeldoorn heeft hier zijn verwondering over uitgesproken. Wat wil het college nu? De raad heeft al eerder besluiten genomen die leiden tot dit beleid en het staat prominent in het collegeakkoord. Niet het akkoord van het CDA Apeldoorn overigens. Uitvoering van dit beleid vraagt echter een rechte rug en een overheid die consequent en betrouwbaar is. 

De motie over visloos en gezond water werd door het CDA niet ondersteund. Het voorgestelde compromis dat wij ophaalden bij sportvissers werd niet overwogen door de indieners. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.