29 juni 2024

'Uit de fractie' - korte kijk op de behandeling in PMA of Raadsvergadering - 48

27 juni 2024: Politieke Markt 

De agenda, stukken én de videoregistraties kun je hier terugkijken.

Myrthe Kuiper: "Vluchtelingenopvang"

De opvang van vluchtelingen (aszielzoekers en ontheemden uit Oekraïne) blijft op de politieke agenda staan. We gaan op zoek naar een extra locatie voor een structurele opvang van asielzoekers. De huidige aanpak met steeds wisselende tijdelijke en noodopvanglocaties vinden wij onwenselijk voor zowel vluchtelingen, inwoners als de gemeente. Het langdurig gebruik van hotels stuit bovendien op weerstand bij inwoners en ondernemers in de dorpen die de toeristen missen. Het CDA heeft zich uitgesproken tegen het voorstel van de VVD en Lokaal Apeldoorn om toeristenbelasting te heffen op het verblijf van vluchtelingen. Vluchtelingen zijn en blijven wat ons betreft terecht uitgezonderd van de toeristenbelasting, net zoals bijvoorbeeld daklozen dat zijn. 

Hans van Gerrevink: "Cultuur- en erfgoednota 2025 - 2030"

In de afgelopen tijd is samen met vele makers en betrokkenen de nieuwe Cultuur- en erfgoednota opgesteld. Van de meer dan 100 amateurverenigingen, beheerders van historische gebouwen en de professionele makers zijn de meningen opgehaald. Evenals van het inwonerspanel van de gemeente Apeldoorn. Dat heeft geleid tot een ambitieuze nota die focust op het leggen van een fundament, het ontwikkelen van talent en het organiseren van buitenbeleving. Gedragen door in elk geval de zes basisinstellingen in Apeldoorn (waaronder Orpheus, ACES, NJON, Orkest de Ereprijs, CODA). In de PMA werd ook nog aandacht gevraagd voor de 'andere' makers op het Zwitsal terrein. 

Het CDA Apeldoorn vindt het dubbel dat de nota vraagt om ambitie, Apeldoorn vraagt om ambitie, maar dat er - in het licht van het financiele traject Nieuw voor Oud - onzekerheden zitten in de financiering. Er is geld nodig, maar ook bezuinigingen. Is het dan nu het juiste moment om deze nota vast te stellen? Wekken we geen valse verwachtingen als raad? Het vaststellen van de ambitie zal volgens betrokkenen de eerste stap moeten zijn. Vervolgens moeten we als raad aan de slag met de juiste financiering. 

Martin Fransen: "Voorlopig Ontwerp Stadspark, project Grote Markthof en project Griftpark"

Apeldoorn heeft de ambitie om de binnenstad aantrekkelijker en tegelijk klimaatbestendiger te maken. Een binnenstad die de groene identiteit van Apeldoorn weerspiegelt maar tevens een plek van dynamiek is en waar we een belangrijk deel van onze woningbouw moeten realiseren. Belangrijke onderdelen van dit Stadspark zijn de projecten 'Grote Markthof' en 'Griftpark'. Deze laatste gaat ondermeer over het vergroenen en autoluw maken van de Hofstraat en Kalverstraat. Grote Markthof is met name een groene doorsteek tussen Hoofdstraat en Marktstraat. Over beide ontwikkelingen is CDA Apeldoorn enthousiast. Onderdeel van de Grote Markthof is echter ook de sloop van de huidige fietsenstalling Marktstraat 12. Een beeldbepalend pand. In het voorstel wordt alleen de pui gehandhaafd. In onze fractie was dit een discussie. In de PMA heeft mevr. Hulshof van de SAM een vurig pleidooi gehouden voor behoud en aangeboden om mee te denken over een alternatief. Dit is een mooi voorbeeld van een sterke samenleving. Wij willen dit in principe een kans geven. In de raad van volgende week komt dit terug en willen ook wij weten wat dit qua proces en financiën betekent. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.