09 september 2024

'Uit de fractie' - korte kijk op de behandeling in PMA of Raadsvergadering - 51

5 september 2024: 'PMA+ en Politieke Markt'

De agenda, stukken én de videoregistraties kun je hier terugkijken.

Martin Fransen: "Gesprek met woningcorporaties en huurders over prestatieafspraken"

De maand september is traditioneel woonmaand. We kijken dan terug op de ontwikkelingen op de woningmarkt en hoe het staat met de uitvoering van ons volkshuisvestingsbeleid. Dit beleid hebben wij vorig jaar vastgesteld met als speerpunten de noodzakelijke (snelle) bouw van woningen, de veerkracht van onze buurten en wijken, duurzaamheid en wonen en zorg. Het mooie van deze bijeenkomst is dat we vooruitlopend op een politieke bijeenkomst later in de maand in gesprek zijn gegaan met onze woningbouwcorporaties en huurdersorganisaties. Het realiseren van onze ambities op het gebied van wonen kunnen we alleen samen met onze partners. CDA Apeldoorn heeft wel enkele kritische vragen en opmerkingen gemaakt. Al vaker hebben wij onze zorgen geuit over de realisatie van nieuwbouw. Daarnaast zien wij te weinig concrete resultaten m.b.t. doorstroming, daadwerkelijke toename van veerkracht van bepaalde wijken en het vormgeven van wonen en zorg. Goed om hier het gesprek over te voeren. Op 26 september volgt de politieke bespreking met het college.

"Rapport Grondgebruik in Apeldoorn, Rekenkamercommissie Apeldoorn"

Daarnaast stond ook een rapport van de rekenkamercommissie op de agenda, namelijk over het grondgebruik. Apeldoorn heeft een niet zo rooskleurig verleden m.b.t. het grondgebruik. In 2012 leidden forse tekorten in het grondbedrijf zelfs tot het aftreden van een college. Het gaat hier overigens over het actief verwerven van gronden door de gemeente om deze vervolgens te ontwikkelen. In 2021 hebben we als Raad de nota grond- en vastgoedbeleid vastgesteld. De essentie is situationeel grondbeleid wat betekent dat dit ook grondaankopen door de gemeente kan betekenen. Dit is meest vergaande vorm van een regierol. De laatste 2 jaar hebben al op verschillende momenten deze actieve rol opgepakt. CDA Apeldoorn was het om die reden niet eens met de aanbeveling, om een nog actievere rol in te nemen, dit doen we al! Er zijn met het college ook goede werkwijzen afgesproken met name over de rollen en verantwoordelijkheden van college en raad.  Kortom: het onderzoek maakt duidelijk dat we het in Apeldoorn goed doen, ook in vergelijking met andere gemeenten maar dat er nog wel enkele verbeteringen nodig zijn. Zoals u van ons gewend bent zullen wij dit onderwerp positief kritisch blijven volgen.

Alinda Fredriks: "Doorontwikkeling Saxion in Apeldoorn"

Voor mij stond op de agenda de doorontwikkeling van het Saxion in Apeldoorn. Saxion wil stevige investeringen doen in het ontwikkelen van nieuw onderwijs. Zo willen zij graag het aanbod uitbreiden op veiligheid, digitalisering, gezondheid, educatie, welzijn en sport. Hierbij kijken zo ook naar aanbod dat aansluit op diverse MBO-opleidingen. Goed nieuws voor Apeldoorn. Als CDA Apeldoorn pleiten wij al jaren voor het verstevigen van het onderwijsaanbod in onze gemeente. Hierbij is de balans tussen MBO, HBO en masteropleidingen belangrijk. Vooral voor het bedrijfsleven is dit interessant en bied het heel veel kansen. Het Saxion wil 2,4 miljoen euro investeren, waarbij zij de gemeenteraad vragen om de helft van dit bedrag te co-financieren. Met een landelijke overheid die voornemens is te gaan bezuinigen zijn het lastige tijden voor onderwijsinstellingen. Daarnaast krijgt een onderwijsinstelling de eerste jaren geen bijdrage vanuit de overheid voor nieuwe opleidingen. Voor ons de reden om ja te zeggen. Het aanbod van Saxion sluit goed aan bij bestaande MBO-opleidingen, bij wensen vanuit de markt, het bedrijfsleven en de ambities van onze gemeente.

Tevens vraagt het Saxion een bijdrage van 3,5 miljoen euro op uitbreiding van huisvesting. De verwachte groei in studenten, maakt het noodzakelijk om na te denken over andere huisvesting. Dit voorstel vindt het CDA Apeldoorn moeilijker om mee in te stemmen. Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor de huisvesting het basisonderwijs en hiervoor is in de komende jaren veel geld nodig. Met het oog op de landelijke ontwikkelingen en bezuinigingsrondes die lokaal nodig zijn, kunnen wij nu niet deze bijdrage verantwoorden. De wethouder gaat eerst onderzoek doen naar mogelijkheden voor huisvesting, waarbij er ook gekeken wordt naar het aankopen van een pand en deze dan verhuren aan Saxion. Begin 2025 komt de wethouder bij de raad terug met de uitkomsten van dit onderzoek.

Myrthe Kuiper: "Concept inkoopstrategie individuele voorzieningen Jeugdhulp 2026 - 2036"

Bij de nieuwe inkoopstrategie voor jeugdhulp benadrukken we het belang van preventie. Ook vragen we aandacht voor het tegengaan van fraude. Deze week kreeg de gemeenteraad bericht dat er een tekort van bijna 7 miljoen is op de jeugdhulp. In het najaar spreken we hier verder over. 

"Tweede voortgangsrapportage Actieplan Armoede"
De gemeente zet fors in op het tegengaan van armoede. Dit vinden wij als CDA Apeldoorn belangrijk, wij hebben wel de nodige vragen over de effectiviteit van het huidige beleid. Deze rapportage bevatte voor ons onvoldoende informatie. Vooral bij de samenhang met zowel landelijk beleid als ander gemeentelijk beleid hebben wij vraagtekens. 

Dit bestemmingsplan maakt de bouw van 470 woningen, voornamelijk appartementen mogelijk. Wij zijn positief over dit plan om op deze locatie nabij het station en de binnenstad deze woningen te realiseren. 

"Bestemmingsplan Kayersmolen Noord"

Dit bestemmingsplan maakt de bouw van 470 woningen, voornamelijk appartementen mogelijk. Wij zijn positief over dit plan om op deze locatie nabij het station en de binnenstad deze woningen te realiseren. Wel hebben we aandacht voor de bezwaren en overwegingen die de insprekers van lijmbedrijf Toriel, de Basis en de keukenondernemer ons duidelijk hebben gemaakt. 

Hans van Gerrevink: "Sporthal Zuid op locatie a.v.v. Columbia"

Al jarenlang wordt gesproken over een nieuwe sporthal ter vervanging van de inmiddels 55-jaar oude sporthal Zuid. In 2017 en 2021 maakte de gemeenteraad van Apeldoorn al de keuze deze op het terrein van Columbia te willen plaatsen. Nu jaren later is er nog geen vervanging en de situatie nijpender. Het gesprek tussen wethouder en vereniging strandt op basis van de benodigde bijdrage aan de vereniging. Begrijpelijk dat dit leidt tot complexiteit. Maar het vraagstuk wordt nu bij de raad neergelegd. Daar hoort het niet. De raad stelt kaders - conform de goedgekeurde sportnota uit 2022 - en controleert deze. In dit dossier is de locatie goed, kan het bedrag scherper en past het binnen de gewenste sportinfrastructuur. Er moet dus nog werk worden verricht. Natuurlijk staat het CDA Apeldoorn open voor alternatieven bij bijvoorbeeld FSG of de beide hallen (Turnhal en Sporthal) bij één vereniging? Dit dossier moet verder worden gebracht. We kunnen niet te lang meer wachten. 

"Gebiedsvisie Beemte Broekland"

In de afgelopen twee jaar is hard gewerkt door inwoners, Land-ID (een projectbureau en proces-begeleider) en de gemeente aan de bewonersvisie en de gebiedsvisie. Een taai proces dat met wensen en eisen vanuit de omgevingsvisie werd opgestart. Op dit moment is het overgrote deel van de bewonersvisie overgenomen in de voorliggende gebiedsvisie. Het was zaak om vanavond te onderzoeken of het participatietraject goed is doorlopen. Ondanks dat ik met iedereen gebeld had, bleek toch kritiek te ontstaan. Vanuit agrarische hoek, maar ook vanuit enkele inwoners. Nu is het altijd zo dat niet iedereen gelijk kan krijgen. Maar we nemen deze geluiden wel ter harte naar het uiteindelijke besluit aan het einde van deze maand. 

 

Op de foto: Apeldoorn installeerde een nieuwe kinderburgemeester voor het komende jaar. Sara werd feestelijk onthaald.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.