Teun Juk en Robert Klaassen twee jaar in de raad

Ruim twee jaar geleden, op 16 maart 2022, waren de gemeenteraadsverkiezingen. Dit betekent dat onze raadsleden Teun Juk en Robert Klaassen alweer op de helft van hun termijn zijn. Een goed moment om terug te kijken op hun ervaringen, uitdagingen en hoogtepunten van de afgelopen twee jaar.

Hoe hebben jullie de afgelopen twee jaar in de raad beleefd?
Teun: CDA Hattem is helaas niet in het college terechtgekomen. Aan de manier waarop dat toen gegaan is, heb ik een rare bijsmaak overgehouden. De huidige samenstelling van het college doet in mijn ogen geen recht aan de verkiezingsuitslag. Zo hebben er meer Hattemers op de oppositie gestemd dan op de coalitie. Dankzij het kiesstelsel zit deze coalitie er. Dit gegeven is van invloed geweest op de sfeer in de gemeenteraad. Gelukkig gaat het nu weer wat beter.

Robert: Er zat inderdaad een verandering in. De eerste maanden van het raadslidmaatschap stonden in het teken van de formatie en de vervelende dynamiek daaromheen. Er zijn veel debatten geweest waarin er verwijten uit de vorige raadsperiode naar elkaar zijn gegaan. Dit was geen prettige start voor de raad als geheel. Hierna zijn we echter snel aan de slag gegaan met wat we op inhoud belangrijk vinden. Mijn focus ging naar de portefeuille wonen en Teun het sociaal domein.

Teun: Het raadswerk doen we met veel plezier. Kijkend naar onze fractie, dan ben ik trots op het Team CDA Hattem! Een mooie club mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de Hattemer gemeenschap.

Waar hebben jullie je de afgelopen twee jaar voor ingezet?
Teun: We hebben ons als CDA-fractie ingezet voor tal van onderwerpen, maar uiteindelijk zijn er drie hoofdthema’s: verenigingen, wonen en duurzaamheid. De verenigingen vormen een speerpunt. Zo hebben wij ons sterk gemaakt voor een plek voor Gelre Petanque nabij de Bongerd, goede accommodaties voor Hanzegym, een betere en eerlijke regeling voor biljartvereniging DOS, een veilige oversteekplaats bij Scouting Hattem, het oplossen van de parkeerproblematiek bij de sportvelden enzovoorts.

Robert: Ik heb me vanaf het begin onder andere ingezet voor het bestemmingsplan buitengebied.  We hebben op het gebied van woningbouw de afgelopen twee jaar echt veel moties en amendementen ingediend. Vorige week heb ik bijvoorbeeld nog vier amendementen en twee moties ingediend voor het woonprogramma in Hattem. We hebben altijd gezegd dat we uitbreiding niet op voorhand moeten uitsluiten. Met inbreiding gaan namelijk veel nadelen gepaard, denk aan minder groen, verdichting en parkeerdruk. Wij hebben ons ook sterk gemaakt voor het bouwen van betaalbare woningen voor alle Hattemers. We vinden bijvoorbeeld dat dit bij ’t Veen te weinig is gebeurd.  

Teun: Dan is er nog duurzaamheid en gezondheid. Wij hebben gepleit voor geluidsmetingen over heel Hattem, geluidsschermen annex zonnepanelen langs de snelwegen en meer groen in de openbare ruimte.

Robert: We hebben ook gepleit voor het mogelijk maken van meer zonnepanelen in de binnenstad en we hebben het gehad over een buurtbatterij. Dat zijn alleen allemaal innovatieve initiatieven en daar heb je de steun van andere partijen voor nodig. Die was er helaas steeds niet genoeg.

Welke successen hebben jullie behaald?
Robert: We komen op voor het verenigingsleven. Een succes op dit gebied is een veilige oversteek bij de scouting. We hebben hiervoor gepleit bij de wethouder en deze gaat er ook daadwerkelijk komen.

Teun: We hebben tal van actuele onderwerpen aangekaart die om een oplossing vragen, zoals herstel van de Verkentoren, verpauperde panden aan de Nieuweweg, erkenning van de beroepsziekte PTSS bij de brandweer, herstel skatebaan enzovoorts.

Robert: Een succes op het gebied van woningbouw is dat wij initiatief hebben genomen bij de nieuwe woonbuurt op de hoek van de Hessenweg. De gemeente had al een deal gesloten met de projectontwikkelaar over het soort woningen. Dure woningen, veelal vrijstaand. Wij hebben als raad op de rem getrapt en het college meegegeven dat er echt meer betaalbare woningen moeten komen. Als het mogelijk is ook een knarrenhof. Deze actie van de raad was op ons initiatief, hopelijk betaalt het zich uit in de gesprekken met de ontwikkelaar.

Zijn er ook zaken waar jullie de afgelopen twee jaar van gebaald hebben, die je graag anders had gezien?
Robert: Wij hebben bijvoorbeeld bij de Green Deal een kritisch geluid laten horen omdat wij vinden dat je als gemeente in de lead moet zijn als je iets wilt bereiken. Bij de Green Deal zie je veel goede initiatieven, die je zeker moet koesteren, maar de vraag is met welk resultaat deze gepaard gaan. Bereiken we hier echt iets mee of is het vooral een praatclubje? Wij vinden dat je als gemeente doelen moet stellen en een strategie moet opstellen. Dat moet je zeker met de bewoners doen, we zijn voor participatie, maar zoals het nu gaat vinden we het te vrijblijvend. Dan heb je op het einde van de coalitieperiode een lijst met initiatieven, een paar perkjes in Hattem die vergroend zijn en iets meer zonnepanelen. Wij willen veel meer.

Teun: Waar ik heel erg van baal zijn de lange ruimtelijke procedures bij de Raad van State. Zo nam de gemeenteraad op 11 maart 2019 een besluit dat IKC 1 op de oude ijsbaan moest komen, op 13 december 2021 gevolgd door de vaststelling van het bestemmingsplan. Vervolgens gingen er mensen in beroep bij de Raad van State. Op 15 april 2022 besloot de Raad van State het plan te schorsen. Er is op de pauzeknop gedrukt. Sindsdien ligt alles stil. Los van het feit dat deze vertraging de Hattemse gemeenschap heel veel extra geld zal gaan kosten, vind ik het triest dat kinderen in oude schoolgebouwen les moeten krijgen. Plus dat we niet kunnen bouwen voor groepen als de Luwte (langs Hollewand) en voor ouderen (langs de Hollewand, de locatie Van Heemstraschool). Niet voor niets bevraag ik het college regelmatig over de voortgang van dit proces.

Met welke thema’s gaan jullie je de komende twee jaar bezig houden? Wat hopen jullie nog te bereiken?
Robert: We blijven ons inzetten op het gebied van wonen, duurzaamheid en verenigingsleven. Dat zijn de prioriteiten voor ons. Hattem is een mooie gemeente om te wonen en te werken. En dat willen wij ook graag zo houden. Toch zal er meer gebouwd moeten worden. We spreken ons vaak uit voor woningen voor starters en senioren, maar we willen uiteindelijk betaalbare woningen voor iedereen. Iedereen die in Hattem wilt blijven wonen, moet in Hattem een betaalbare woning kunnen vinden. Om dat te bereiken is actieve grondpolitiek nodig. Dat betekent grond in handen van de gemeente in plaats van afhankelijk te zijn van ontwikkelaars die het liefst dure woningen bouwen.

Teun: Daarnaast is het belangrijk dat Hattemers zich blijven inzetten voor onze samenleving. Dus minder ik en meer wij. En dat betekent dat we zuinig moeten zijn op onze verenigingen. Zij zijn smeerolie voor de samenleving. Dat mag de gemeente best faciliteren. Daarom moeten sportvelden goed onderhouden worden, gymnastiekzalen bij de tijd zijn en verenigingen met een eigen accommodatie in staat zijn de lasten te betalen. Verder moeten we de tweedeling in de samenleving tegen gaan. Een gezond sociaal domein met goede zorgvoorzieningen en omzien naar elkaar is belangrijk. Het goede dus vasthouden, waar nodig innoveren en vooral meedoen aan de Hattemse samenleving.

Hebben jullie nog een boodschap voor alle Hattemers?
Robert: Ik hoop dat Hattemers betrokken blijven bij de lokale politiek. Ook bij de volgende verkiezingen. Als CDA Hattem proberen we echt de verbinding te zoeken met de samenleving. Door op straat met mensen te spreken en bij verenigingen op werkbezoek te gaan. Dat is een beweging vanuit ons, maar ik zou ook zeker tegen de Hattemers willen zeggen: weet ons te vinden. Als je een idee hebt of iets graag anders zou willen zien, klop bij ons aan.

Teun: Het zou ook mooi zijn wanneer er nog meer mensen actief deelnemen aan de politiek. Iedere fractie in de gemeenteraad kan mensen gebruiken. Dat geldt ook voor CDA Hattem. Ik daag onze inwoners dus uit om niet aan de kant te blijven staan, maar mee te gaan doen. CDA Hattem is een mooie club. Wie doet er met ons mee?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.