NOS-documentaire ‘De 46 van Rademakersbroek’
Op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers die vielen bij gewapende conflicten sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog. De NOS besteedt hier uitgebreid aandacht aan. De Nationale Herdenking begint traditiegetrouw in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima dit keer schrijver Marcel Möring de 4 mei-voordracht voor z’n rekening neemt.
In de uitzending wordt geschakeld naar Aalten, nabij de plek waar in de oorlog bij een represaillemaatregel van de nazi’s 46 verzetsstrijders werden geëxecuteerd. Dat verhaal staat centraal in de NOS-documentaire ‘De 46 van Rademakersbroek’ die later op de avond wordt uitgezonden op NPO 2. (4 Mei 20.45 uur NPO 2)
“De 46 van Rademakersbroek”
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog stuiten vier militairen van de Wehrmacht in een boerderij bij het Achterhoekse natuurgebied het Rademakersbroek bij toeval op een wapenopslag van verzetsgroep De Bark. In de paniek die daarna ontstaat ziet het verzet geen andere optie dan de Duitsers te doden. Uit wraak besluiten de nazi’s 46 verzetslieden uit het hele land te executeren. Ze worden uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald, naar het Rademakersbroek gebracht en daar – vier weken voordat de omgeving wordt bevrijd – op een akker doodgeschoten. In de documentaire komen onder andere nabestaanden van de gefusilleerde verzetsmensen en van leden van verzetsgroep De Bark aan het woord, alsook getuigen van de executie.
Niet leesbaar bord
Via het netwerk van het CDA kwam het bericht door dat de tekst op het herdenkingsbord bij Rademakersbroek niet meer te lezen was. Dat was al een paar jaar zo en dat kan echt niet.
We hebben dat doorgegeven aan de gemeente via de gebiedsmakelaar dhr Arnold Spijkers. Vervolgens hebben we continue de voortgang bewaakt en zie, een jaar later staat er, mede namens het CDA, een keurig nieuw bord en de tekst is weer goed te lezen. Gelukkig net op tijd voor de documentaire.